Gunđam po kućama!

Gunđam po kućama!

A zašto ja ne mogu na Evroviziju?

Evo jedne zanimljive muzičke numere, u susret izboru domaćeg predstavnika za Pesmu Evrovizije.

Leta 1997. godine, moja drugarica Zoka i ja ušle smo u tramvaj na Banjici. Malo posle, ušao je i jedan čudak, prišao nam i krenuo da se žali kako ga neće za Evroviziju. Te godine, na Evroviziji pobediše Katrina and the Waves, sa pesmom Love Shine A Light. Možda je on mogao bolje. U svakom slučaju, nikad ga više nismo srele. U međuvremenu, u meni je polako klijala želja za istom stvari - nastupom na Evroviziji!

Možda ne bi ni bilo tako da ne posedujem dva muzička instrumenta. U mojoj sobi, u uglu, stoji gitara. Bila je tatina, polovinom devedesetih ju je poklonio meni, sad mi je ostala kao jedna od mnogobrojnih uspomena na njega. Tati je u izboru ove gitare, koju nikad nije znao da svira, pomogao Jovan Jovičić, bar mi tako rekoše. Ista je kupljena da bi se uz pevanje na večerinkama nešto nasumice drndalo, a pošto je tata pevao tako lepo, niko nije znao da ne ume da svira. Kupio je i usnu harmoniku, sa dva reda.

Onda sam se pojavila ja. Sa mnom je stigao i moj falširajući alt. I sposobnost da malo zaradim, a posle nagrabusim. Kako? Naime, kad zapevam, prvi put mi daju kolače ili pare da prestanem, svaki sledeći put teraju me u mačku piterinu. Naša draga porodična prijateljica, profesorka klavira, zamolila je da pianinu koji drži u salonu ne prilazim na manje od jednog metra. Kakva nepravda! Kakva, kakva nepravda! Ja tek neću stići na Evroviziju, jer mi nije pruženo odgovarajuće muzičko obrazovanje. No, ne odustajem. Mislim, imam usnu harmoniku i akustičnu gitaru, zar vam to ništa ne govori?

Pre godinu dana, inspirisana jednom od svojih omiljenih pesama, snimila sam nešto svoje. I svirala sam gitaru. Raštimovana je, ali sumnjam da ćete to primetiti, jer je bitan vokal. Pesma govori o ambicioznim mladim ženama, njihovim talentima, strepnjama i nadanjima. Naravno, te mlade žene su "posebne", "znaju šta hoće" i "nepopravljivi su optimisti".

Ako niste dobili napad panike, poklanjam vam i tekst ove pesme.

Tekst pesme "Mecena"

Ja sam jaka mlada žena,
treba mi mecena,
treba mi ime,
znam šta ću s njime.

Imam dve vešte ruke,
i još ponešto vešto,
par kofera i nameštaj Ikea
te gomilu glupih ideja.

Dekadencija
Ekadencija
Kadencija
Adencija
Dencija
Encija

Ja sam jaka mlada dama,
ne mogu sve sama,
treba mi konekcija,
dopunjava se kolekcija

Dekadencija
Ekadencija
Kadencija
Adencija
Dencija
Encija

Ja sam jaka mlada žena,
treba mi mecena....STOJ!

6 komentara na A zašto ja ne mogu na Evroviziju?

 1. Povratni ping: Tweets that mention A zašto ja ne mogu na Evroviziju? >_ | Gunđam po kućama! -- Topsy.com

 2. Predrag Supurović kaže

  Pregore mi visokotonac 🙂

   
 3. Biberlee kaže

  Ja b' samo da reknem da izgledaš baš mladoliko :)))
  O vokalnim sposobnostima danas ne bih 🙂

   
 4. Radmila kaže

  Ovo je savršeno za postizanje dobrog raspoloženja! 😀 Mnogo se smijem. Ivu na Eurosong!!! 😀

   
 5. Milutin kaže

  Mislim da ovaj, kao i svi ostali problemi u životu mogu da se reše. Dovoljno je da sledeće godine ubediš tri kompozitora da otpevaš njihove pesme na takmičenju RTS-a, i jedna od te tri mora da prođe.

   
 6. čika Buda kaže

  Mislim da bi to uz gusle išlo bolje... text nekako vuče iliti baca na pojanje i ispevavanje ... a uz gusle je najbolje sesti na wc šolju za svaki slučaj a i ako težiš extazi guslarskog umeća, što je najverovatnije i mesto inspiracije za učesnike Evrovizije (najverovatnije koriste čula mirisa ili moguće je da se neki inspirišu i vizuelno), mada neki idu i u extreme pa svoju inspiraciju jure na čučavcima.
  Doduše to što meni dođe da od tih posebnih optimista što znaju šta hoće (a uz to i pevaju) izvršim harikiri, ne znači da nisu "kvalitetni ljudi"... Odoh ipak da kujem sablju ,zlu ne trebalo.

   

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Reklamiranje putem komentara, napadi na žene, društvene, seksualne i rodne manjine, kao i bezglavo pljuvanje biće obrisani bez objašnjenja.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.