Gunđam po kućama!

Gunđam po kućama!

JA IMAM NOVE PIPE!

Ljudi, ovo je nova tema. Napisala sam da sam napravila novu temu pre pola sata i niko nije odreagovao na to. More, znam da nema ni sedam ujutru, da se ni one vrane u gnezdu na mom drvetu još nisu povampirile; ali svima je poznato da Internet nikad ne spava i da će neko to morati da vidi. Kad kažem neko, ne mislim na Miloša i Tatjanu, jer oni nikad ne spavaju, na pedeset mesta su u isto vreme i vide sve. Dakle, HALOOOOO, NEKO? BILO KO? JA IMAM NOVE PIPE...MIS'IM, NOVU TEMU.

Odakle ovo sad, posle one nedovr teme Funkyblog koju i dalje držim na Iva-is-me?

Pre svega, od kako sam završila IT Academy, nisam imala prilike da pokažem šta tačno umem, posao mi je bio u krizi. Muka oko tate, nošenje sa njegovim preranim odlaskom sa ovog sveta i drugi problemi omeli su me da završim 75% stvari kojih sam se prihvatala u poslednje dve godine. Neko kaže da poslu ništa ne može da stane na put. E pa, može!

Moj najskoriji klijent, valjda prvi Srbin sa kojim sam radila od 2007. godine upotrebio je, za svog prijatelja, izraz "spontani kreativac". To mi se svidelo toliko da sam rešila da mu dokažem da i ja zaslužujem taj epitet. Sujeta? Želja za dokazivanjem? Ne, samo nemam dovoljno etiketa, a punačka sam i može dosta da ih stane.

Takođe, dobro sam se zamislila pre neki dan kada je Charolija objavila veoma dobru kritiku kojekakvih dunstera i kvazi-dizajnera. Sigurno su vam poznati dripci koji samo instaliraju temu, često je i "poprave" tako što od njenih kompleksnih stilova naprave neku papazjaniju, tutnu gomilu nevidljivih linkova, a ono što izađe iz njihovog Photoshopa, izgleda kao da je izašlo iz stražnjice nekog babuna koji se pritom i ukakio. E pa, odbijam da me bilo ko poredi s tim ljudima. Bavim se ovim poslom skoro 11 godina.

Ponekad pomislim kako mi je žao što toliko domaćih blogova ima ružne i tužne teme, koliko ljudi greše u osnovnim stvarima, koliko puta se potkrade neka kičerica, 500 linkova na jednom sajtu, prenatrpani ekrani gde ne znate šta prvo da gledate. Mogu na prste da izbrojim ljude koji su stvarno, sami dizajnirali svoj blog ili unajmili nekoga da ga dizajnira from the scratch samo za njih.

I tako je nastao Giardino (Đardino - bašta na italijanskom jeziku), prava prolećna WordPress tema. Obojila sam ga kao park u maju, još samo da mu promenim naslovnicu, smislim gde da uguram linkove do dragih mi blogera, naštrumfujem ga da bude savršen, doteram par stvari za nesrećni IE i voila!

Novo ruho

Šta ima taj Giardino?

Giardino, u ovom trenutku ima sledeće:

 • Podršku za dva menija. Kuku meni i jelovniku!
 • Podršku za pozadinu po želji
 • Podršku za naslovnicu po želji
 • Optimizovane stranice arhive i pretrage - prikazuje samo naslove tekstova
 • Optimizovane naslove. Čak i kad vaš pregledač ne vidi naslovnu traku, Guglence je vidi
 • Vidžete za Flickr i Feedburner, kao i jedan totalno beskorisni.
 • Opcioni panel...nije baš lep, ali odrađuje posao.
 • Integrisane stilove za nekoliko dodataka.
 • Potrebno zagljavlje za raznorazne dodatke za povezivanje sa Facebookom.

Kome je Giardino namenjen?

Bogami, trenutno samo meni. No, videćemo.

Hoće li Funkyblog biti dovršen?

Hoće, i verovatno ponuđen besplatno, sa opcijom lokalizovanja na naš jezik. Za razliku od Giardina, toliko je jednostavan da nema šanse da ga neko upropasti; a veoma je jednostavno promeniti mu boje, što će ga učiniti privlačnijim.

"Vi nesumnjivo poznajete svi onoga maloga tiranina koji, tek što ste došli gdegod u posetu i otpočeli vrlo prijatan razgovor sa njegovom mladom mamom ili najstarijom sestrom, strpa vam se među kolena, osloni se rukom prljavom od pekmeza na vaše pantalone, digne nožicu u vis i drekne: „Ja imam nove pipe!” Vi mu, razume se, učtivo i koliko je moguće slađe, odgovorite: „Au, kako su lepe pipe!” i time mislite završili ste razgovor sa njim, te možete nastaviti onaj interesantniji razgovor sa njegovom mladom mamom ili najstarijom sestrom. Ali se varate, jer mali tiranin sad tek počinje svoju upornu akciju. On naslanja ruku namazanu pekmezom i na drugu nogavicu vaših novih pantalona i opet diže nožicu sa uzvikom: „Ja imam nove pipe!” Vama se već prevrće u stomaku, ali iz obzira prema mladoj mami ili najstarijoj sestri, vi i dalje pravite ljubazno lice, milujete malu nakazu po kosići i odgovarate joj: „Jeste, jeste, dušo, video sam, vrlo lepe pipe, osobito lepe pipe!” Ali se vi i drugi put varate ako mislite da je to njemu dovoljno i da će vas sad već jednom pustiti da nastavite razgovor sa njegovom mladom mamom ili najstarijom sestrom. Ne, ne, ono (srednji rod) vam neće dozvoliti ni reč više da progovorite, ono će se uspuzati uz vaše koleno, sešće vam u krilo, dići akrobatski nožicu, podmetnuće vam je pod nos i zahtevaće od vas da govorite o njegovim cipelama, i samo o njegovim cipelama, i ni o čemu drugom do samo o njegovim cipelama."
- Branislav Nušić, Autobiografija

JA IMAM NOVE PIPE!!!! JA IMAM NOVE PIPE!!!! JA IMAM NOVE PIPE!!!! JA IMAM NOVE PIPE!!!! JA IMAM NOVE PIPE!!!! JA IMAM NOVE PIPE!!!! JA IMAM NOVE PIPE!!!! JA IMAM NOVE PIPE!!!! JA IMAM NOVE PIPE!!!! JA IMAM NOVE PIPE!!!!

5 komentara na JA IMAM NOVE PIPE!

 1. Šapke kaže

  Buahahaha! 😆
  Slatke su ti nove pipe. 😀

   
 2. ToMCaa kaže

  Super si ovo odradila, svaka čast! Deluje jednostavno i prirodno, baš onako kako treba.

  Ja imam par problema oko dizajna teme - najveći je što ne znam zaista šta hoću, malo sam kontradiktoran samom sebi. Drugi je što ne umem da započnem od nule (ili se još nisam dovoljno trudio), pa moram da se služim tuđim počecima, sa kojima je nekad vraški teško dobiti ono što si hteo. Drugim rečima - hoću sve, a nemam pojma ništa i nemam čime da se hvalim. Zato ti se klanjam 😀

   
 3. sopranovsky kaže

  E pa neka je sa srećom! U zdravlje da ih nosiš, i izližeš ih do šavova! 🙂 Dobre su ti "pipe", meni se svidjaju... A svidja mi se i odlomak iz nušićeve autobiografije.

   
 4. Iva kaže

  Ovo sa tuđim počecima je meni uvek problem. Kad je kod u pitanju, bukvalno imam OCD i ako je nešto urađeno na način koji nije moj, provedem poprilično vremena kako bih to namestila po svojoj volji. Zato sam zaključila da je najbolje da počnem ispočetka i napravim neki svoj framework, kao polaznu tačku. 🙂

   
 5. stevo kaže

  🙂 🙂 🙂

   

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Reklamiranje putem komentara, napadi na žene, društvene, seksualne i rodne manjine, kao i bezglavo pljuvanje biće obrisani bez objašnjenja.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.