Gunđam po kućama!

Gunđam po kućama!

Aksentiju se ovo ne bi dopalo.

Umetnost više nije ono što je bila. Nikako.

Posle lepog poslepodneva provedenog sa Marinelom, vozim se autobusom. Na tri mesta zatičem valjda najgori bilbord u poslednjih nekoliko godina (još od vremena onoga na kome je pisalo "Pičetina") - onaj za mineralnu vodu Knjaz Miloš.

Cela stvar je pomalo imbecilna - Knjaz Miloš stoji nad stolom nalik onome sa Tajne večere, pored njega je nekoliko mlađih ljudi, Nikola Tesla i Vuk Karadžić u poznijim godinama.

Pomenutu sliku Vuka Karadžića naslikao je moj čukundeda, renesansni slikar Aksentije Marodić, isti gospodin koji je oslikao ikonostas manastira Kovilj i deo crkve u Ilandži. Nalazi se iznad table u većini škola u zemlji, a original je u Narodnom muzeju. Ne znam zbog čega se ista našla u ovakvom kontekstu, da ne spominjem na šta sve to liči.

Knjaz Miloš....dabliju-ti-ef!

Knjaz Miloš....dabliju-ti-ef!

Pozdravljam kolegu dizajnera i molim ga da mu ovakve stvari više nikad, nikad ne padaju napamet. Ne zato što je tvorac ovog umetničkog dela moj predak, već zbog one tanke linije između umetnosti i oglašavanja koji ne treba prelaziti i sa kojom se ne valja sprdati. Uz to, pošto nam savremenici izgleda ne predstavljaju nikakve autoritete, nemojte, bre, da kaljate imena onih koji su najviše učinili za našu kulturu.

Kakvi smo mi hipsteri, ljudi, pa to nema nigde...ako se ovako bude nastavilo, za par meseci, Sveti Sava će reklamirati neki lek protiv konstipacije.

5 komentara na Aksentiju se ovo ne bi dopalo.

 1. Marinela kaže

  Nije se dopalo ni meni i apsolutno ne vidim poentu te reklame! No, nažalost, nije mi prvi put da se zgražavam nad nekom reklamom u kojoj je neko umetničko delo upotrebljeno na tragičan način.

   
 2. Aleksandar kaže

  Bah! Zasto nisi napravila fotku? Ovako... ja ti verujem da je ruzno, ali zaisa nemam predstavu kako to izgleda. Ili je toliko ruzno da ne zelis ni da se vidi?

   
  • Iva kaže

   Planiram, nego nisam u međuvremenu videla bilbord, jer sam sedela kod kuće. Će da bidne, ne brini se.

    
 3. Mira kaže

  Bilo je to ispravno gunđanje. Gunđam i ja na mnoge reklame i neumesne bilborde.

   
 4. Mira kaže

  Jednom rečju - neumesna reklama.

   

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Reklamiranje putem komentara, napadi na žene, društvene, seksualne i rodne manjine, kao i bezglavo pljuvanje biće obrisani bez objašnjenja.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.