Gunđam po kućama!

Gunđam po kućama!

Još o viralnom videu Amy Winehouse, televiziji, novinama…

Prethodnih par dana se teško da opisati, jer je cela stvar u vezi sa koncertom Amy Winehouse na Kalemegdanu i snimkom pesme Just Friends otišla predaleko. Crkoh! A u svemu što mi je pred očima pomalo vidim pevačicu koja se odala porocima. Čak i u dorćolskim goničima tramvaja!

After A Hard Night

U početku je sve bilo tako jednostavno: kako sam juče rekla Jovani Janković, uvek snimam početak koncerta, jedino mi to nije uspelo na Green Festu, jer su me gurali, udarali i izvesni J.F. me je toliko ostavio bez daha da sam po prvi put u životu bila sebična i rešila da samo stojim tu razjapljenih vilica i divim mu se. To sam uradila i ovde, i sami ste videli šta sam snimila

Ego trip? Ne! Community trip!

Pre svega, pošto nekim ljudima i dalje nije jasno zbog čega ovolika frka i zbog čega ja dajem intervjue novinama i idem na TV, čisto da objasnim: nije reč o meni, kao meni. Video snimak je postao viralan, potom bio uklonjen, a istovremeno ga je videla cela planeta. Frka se digla i zbog toga što je uklonjen, i zbog toga što ga je video ceo svet - a ja, kao predstavnik naše zajednice i autor ovih video snimaka i fotografija, pokušavam javnosti da objasnim koliko smo uticajni, šta jedan srpski bloger može da uradi ako ima dobrog materijala.

Istovremeno, pokušavamo da naglasimo javnosti koliko se YouTube čudno ponaša, sa ili bez potpore UMG, te kako je neverovatno jednostavno za nekog anonimusa koji živi od AdSense reklama da napada ljude koji su snimili zapise sa mnogo pregleda, kako bi on postavio identične i zgrnuo pare.

Da ne spominjemo da je YouTube američki sajt, a da se njihovi zakoni razlikuju od engleskih. Naime, u Engleskoj vesti, kritika i slični oblici izveštavanja ne podležu zaštiti autorskih prava, a Amy Winehouse je umetnica koja je potpisala za *engleski* ogranak Universal Music Group. Ovo je moja prijateljica iz Engleske, Jo Hughes, fantastično objasnila. Pročitajte tekst, nemojte biti lenji. Objašnjava i zbog čega novinari sa Mashable nisu u pravu. E da, moji snimci su i kod njih. Trebalo je da napišu i članak, ali su zaključili da je postojeći dovoljan. Šteta, lepo sam im napisala šta naša zajednica želi i za šta se zalažemo.

Nadam se da je sad cela stvar jasnija? Ako nije, ja vam tu ništa ne mogu, žao mi je.

Povodom svega ovoga, do sad sam o ovom snimku govorila za dve TV stanice i dve dnevne novine, a jedna TV stanica je bila toliko slobodna da sama priča o njemu. Na stranici Press, možete videti spisak svih koji su pisali o snimku. Nije konačan, niti je sređen. Moram i ja malo da radim. Za sve ovo zahvalna sam ljudima koji su me "pogurali". Znaju ko su. I znaju za šta se zalažemo, kao zajednica bez cenzure, pogotovo ovako besmislene.

Dnevnik na Prvoj, 21. jun

21. juna u dnevniku na Prvoj, pričali su o uklonjenom snimku. Ja sam slučajno na to naletela i iznenadilo me je. Znate ono, promenite kanal i neko spominje vaš slučaj, i vidite nešto što ste snimili na velikom ekranu jedne od najvećih televizija u ovoj zemlji. Uhvati vas stra', naravno. Da ne spominjem da je, posle toga, blog po drugi od triju puta ove sedmice prešišao protok. Ako televizija, kao starinski medij, nagoni ljude da nešto traže na Internetu, modernom mediju, to je odlično, zar ne?

Intervju za Politiku, rubrika Spektar, 22. jun

Novinarka Politike, J.J.K. mi se obratila telefonom i moj intervju se našao na dnu ovog članka, a dobio je i polovinu stranice u štampanoj verziji našeg najstarijeg lista. Fokusirali smo se na autorska prava, ne baš najbolje definisana pravila po pitanju šta je čije i zbog čega, a sad znate i da postoje dva snimka koje ne smem da stavim na net, jer će me Sony uništiti.

Dobro jutro! na TV Pink, sa Jovanom i Srđanom

Juče sam bila gost Jutarnjeg programa TV Pink, tj. emisije Dobro jutro!

Kako mi je kasnije sugerisala Zubarica, ako izuzmemo poentu u vezi sa slobodnim Internetom i necenzurisanjem, što je bilo veoma interesantno reći na televiziji koja je upozorena zbog nedostatka cenzure u pojedinim emisijama, najbitnija rečenica u mom intervjuu bila je:

Zubaričin tvit

I tvrdim da ovo i jeste najbitnije.

Emisija je prošla odlično. Jovana i Srđan su mi postavljali odlična pitanja u vezi sa samim koncertom, fenomenom viralnog video snimka, a dok kamere nisu bile uključene, dobila sam i sjajan savet po pitanju trolova, troglodita i ostalih gamadi. Još uvek tražim snimak ovog intervjua.

Komentari su bili uglavnom pozitivni, izdvojila bih ovaj komentar Tomislava Damjanovića kao nešto najlepše što mi je neko ikad rekao:

Tvit Tomislava Damjanovića

Emisija Oko na RTS - GLEDAJTE ME DANAS!

Juče sam bila i na RTS. Oni su mnogo ozbiljniji, ali i studiozniji. Novinarka Ana Emić je pretražila sve što se dalo pretražiti, pročitala kako ovaj blog, tako i drugi, i naš petnaestominutni razgovor u Takovskoj 10 je morao malo da se "secne". Većinu toga su pripremili sami i nisu hteli ništa da prepuste slučaju. Da ne spominjem da se, za razliku od mnogih drugih medija, zanimaju za Internet, blogove, viralne fenomene i srpsku blogersku zajednicu. Čak i moja majka je svojevremeno sa mnom gledala ono izdanje Oka u susret prošlogodišnjem BlogOpenu, gde je gostovalo troje uticajnih blogera.

(Ubaciću sliku ovde...)

Na zvaničnom sajtu RTS možete skinuti video podkast posle emisije, a ona je, da vas podsetim, u 18.25 na prvom programu.

Alo! intervju

Nisam 100% sigurna, ali ovo bi valjda, valjda trebalo da bude objavljeno u sutrašnjem izdanju ovog veoma čitanog i naizgled "nemilosrdnog" dnevnog lista. U utorak sam se prošetala do njihove redakcije u Dunavskoj ulici (pratite putokaz za KARE, ali ne idete tamo gde su KARE, nego malo niže...on i ovako i onako ne pokazuje na pravo mesto).

Ovo bi trebalo da bude drugačije od intervjua datom Politici. Razgovarali smo i drugim koncertima, izdvojila sam jedan sa koga nekim čudom nisam okačila snimke kao najbolji, pričali smo i o novcu, kako (ne) doći do njega u ovakvim situacijama, šta (ni)je rekao Panasonic, proizvođač mog malog ljubimca ZS3. A slikao me je i profesionalni fotograf, sa pomenutim ljubimcem. Mislim da je sirotan uvenuo kad je video profesionalni Nikon, dobio je kompleks niže fotoaparatske vrednosti.

Hvala, @Ekskluzivno, koji je namirisao priču i pre nego što je snimak ukinut. Majstor je, ipak, majstor.

Story - fotografija

Hvala bogu u njemu, nema sve veze sa Amy Winehouse. Neko se setio i da Moby postoji. Stoga ćete ovu fotografiju moći da vidite u svom sjaju visoke rezolucije u sledećem broju ovog časopisa, koji će se na kioscima pojaviti 28. juna.

Moby live in Belgrade

Mondo i Trojka - fotografije

Izuzetno sam zahvalna Mondu na časti koju su mi, neočekivano učinili. Fotografije sa koncerta objavljene su u galeriji, pored fotografija Brajana Rašića, kao i uz članak Ejmin rijaliti riheb.

Trojka.rs moje fotografije sa koncerta Amy Winehouse koristi u skoro svim tekstovima na sajtu koji se tiču istog. I prethodni članak na ovom blogu je, kažu, kvalitetan. vala, jeste.

Parodije

Neću spominjati neučtivu Chelsea Handler koja je pisala knjigu o tome kako je alkohol super i koja u životu nije učila istoriju, govorim o parodijama mojih video snimaka. I sama sam se iznenadila kad sam ih videla.

Pogledajte i drugu. Nema povraćanja, ne bojte se.

Inspiracija

Mlada Michelle iz Belgije ima glas kao Janis Joplin, svira gitaru i, uopšte, devojka je super. I jedan je od retkih YouTubera čije sam odgovore na svoje video snimke odobrila, jer mislim da je zaslužila da svet čuje za nju. I ljubazna je.

Isto važi i za italijanski vokalni trio, The Smooth Town:

Ostali snimci

Verovali ili ne, i oni su sad viralni. No, samo na Internetu. Tears Dry On Their Own je prešao pola miliona, ostali mu se polako bliže, većina ima četvorocifreni broj komentara, i verovatno najveći broj dislike ove sedmice. Paradoks, ali mnogo, mnogo govori o samom nastupu, osudi publike i razočaranju, strahu i strepnji obožavalaca.

Statistika - svi snimci Amy Winehouse iz Beograda, 23. jun u 17 časova

I ja bih, sine

Samo jedna stvar, dečko. Kad me već toliko cimaju (u pozitivnom smislu, naravno), da li je moguće da mi još niko nije ponudio makar po par tričavih karata za Santanu, Slasha, EXIT ili nešto reaktorčetvrto?

Mama voli Santanu i volela bi da ga vidi. Jednu od najboljih drugarica želim da odvedem na Slasha. Da nisam u dugovima i da mi sav novac koji je trebalo da bude upotrebljem za kupovinu DSLR neće otići na popravku i registraciju automobila, te na polaganje vozačkog ispita; 1. juna bih joj za rođendan poklonila kartu, ovako sam joj samo rekla da se nadam da ću uskoro moći da dođem do njenog rođendanskog poklona.

Na EXITU sam bila jednom u životu, jedan jedini dan.

No, neće se to desiti. Zar ne?

I za kraj...

Trebalo bi da pročitate još nekoliko reakcija blogera na sve ovo. Neke imaju veze direktno sa mojim slučajem, neke su, prosto, osvrti na koncert.

Jungle Queen: Amy Winehouse - inspiracija kao kletva i blagoslov
Neke moje stvari: Uticaj blogera - Iva Tanacković
Shaputalica: Tako mi došlo
Ivanizmi: I ja malo o Amy
Sopranovsky: Pravda za Ejmi
Lepi primeri: Iva Tanacković i Amy Winehouse
Sopranovsky: Pravda za Ejmi
Also sprach Siobhán: Kalemegdanski meltdown
Charolija: Moja drugarica Ejmi i ja

Još jednom, pre nego što se odjavim i odem da gledam samu sebe, od čega će mi se sigurno dići kosa na glavi: nije poenta u tome što sam to ja, Iva Tanacković; već u tome što je to jedan od nas. Razumeli?

Sve se ovo naravno ne bi dogodilo da Pera nije otišao pravo u policiju. No, Pera se izgubio na pola puta i završio na onom ćaknutom ostrvu, a Marsovci nisu dali naftu. Tu nema više "šta bi bilo, kad bi bilo". I u normalnim uslovima, gde bi muzičari bili da nema dizajnera, fotografa i snimatelja? Id'te, molim vas.

9 komentara na Još o viralnom videu Amy Winehouse, televiziji, novinama…

 1. Marouk kaže

  Bravo devojko! 😀

   
 2. Deda kaže

  http://twitpic.com/5f9txi
  Svaka cast za sve! Zaista je Toma u pravu.
  Respect!

   
 3. Bojan kaže

  Još jednom stavi VIRALNI VIDEO u naslov posta i odreći ću te se preko muzičkih želja na krajiškoj stanici po izboru.

   
  • Iva kaže

   Bojane, postao je viralan, tako da mislim da ovde postoji neka razlika u odnosu na prethodni tekst, gde ste ti i Ivan Ćosić de fakto bili u pravu.

    
 4. Bojan kaže

  Isuse, trebalo je da stavim smajlija gore 🙂

  Inače, odlična prašina. Kapiram da će ti cela ova frka koristiti na dugoročnom planu (instant se nikad ništa ne dešava, osim katastrofa :))

  Samo talasaj, ne uspeva ako pokušavaš, ali ako ne pokušavaš - uskoro to i uradiš 🙂

  Sad juri uzročno-posledične veze i skontaj da je sve ovo jer si rešila da bloguješ celog juna. Šta bi bilo da si to pokušala ranije? 😉

   
  • Iva kaže

   Opet me pCuješ. I stvarno sam se uplašila da sam te iritirala. Sad mi je lakše.

   I ovo je valjda nešto najbolje što sam čula u poslednje vreme: instant se nikad ništa ne dešava, osim katastrofa.

   Hvala. 🙂

    

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Reklamiranje putem komentara, napadi na žene, društvene, seksualne i rodne manjine, kao i bezglavo pljuvanje biće obrisani bez objašnjenja.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.