Gunđam po kućama!

Gunđam po kućama!

30 dana, 30 tekstova – eksperiment (ni)je uspeo

Prvog dana prošlog meseca tj. juna 2011, objavila sam kako ću primorati sebe da svaki dan napišem ponešto. Mislila sam da će to biti teško i da neću uspeti da doteram ni tekstove iz nacrta/draftova, među kojima je bilo i nekih pisanih u avgustu 2010. Da ne spominjem neke koje nisam imala hrabrosti da objavim, misleći da neki ljudi viće neće hteti da budu moji prijatelji ako ih budem objavila.

I onda sam odbacila sve to. U početku je delovalo da će ići mnogo, mnogo bolje nego što sam očekivala. Pisanjem prvog teksta dobila sam inspiraciju za drugi. Pisanjem drugog za treći. Pisanjem trećeg za četvrti. I konačno mi se vratila ta želja za pisanjem proznih i "novinarskih" formi, nasuprot poeziji, koja mi ovog meseca uopšte nije išla. Naprotiv, napisala sam samo dve pesme, poslednja dva dana u mesecu: Izdišući bicikle i Ljubav je nenormalna. Lažem. Napisala sam i jednu drugog i dve prvog juna, ali su mnogo loše. Da ne spominjem da se jedna od njih zove Prikriveni pekar?!

Ovo je takođe bilo teško, jer je moja majka htela da znam šta radim, a ona ima jedno odvratno, odvratno ubeđenje da sve na svetu vredi samo ako budem plaćena. Ni posle mesec dana nisam uspela da je ubedim da sam promenila svoju sliku u očima mnogih ljudi, da sam se oslobodila straha od pisanja na javnom mestu, da sam naučila mnogo toga i o sebi i u drugima, i da sam stekla neke veoma, veoma interesantne poznanike.

Nažalost, prvobitni eksperiment nije uspeo, jer nema tekstova za 18, 19. i 22. jun; a negde početkom avgusta izbrisala sam i tekst od 16. juna.

No, ako bismo to zanemarili...

Eksperiment je uspeo, jer je blog dobio stalne čitače i obožavaoce, a bio je i na TV i u novinama!

Spisak svih tekstova

01.06.2011: 30 dana – 30 tekstova. Što da ne?
02.06.2011: Sudbina konja Zelenka
03.06.2011: Moja zadnjica...uznemirava
04.06.2011: Priča o jednom Milošu
05.06.2011: Čeznem da Vam kažem
06.06.2011: Krompirići, ćevapčići, suicidalna salata od komentara?
07.06.2011: Nikad
08.06.2011: Pet tipova loših komentara na blogovima
09.06.2011: Sedam stereotipa zaposlenih u Internet džungli
10.06.2011: Da sam diktator: gluposti koje bih zabranila na blogovima
11.06.2011: Onaj tekst o seksu
12.06.2011: Zbog čega je Muja najpoželjniji beogradski udovac?
13.06.2011: The Cult U Areni
14.06.2011: Mujin oštri demanti na glasine o traženju sponzoruše
15.06.2011: Vivisekcija srpskog mentaliteta preko ZAZ
16.06.2011: Priča o/bez - ovaj tekst je izbrisan
17.06.2011: Dedica koji kuca na svaka vrata
20.06.2011: Amy Winehouse i Moby u Beogradu
21.06.2011: Autentični video Amy Winehouse: AP ga distribuira, YouTube ga uklanja
23.06.2011: Još o viralnom videu Amy Winehouse, televiziji, novinama...
24.06.2011: Mudrosti moga oca
25.06.2011: Dedica i čovek kraja sveta
26.06.2011: Koliko me ono ima?
27.06.2011: Grubor Marin, Okul Defteri i tako to.
28.06.2011: Njegov album sa sličicama
29.06.2011: Pet tipova kratkih biografija autora na sajtovima
30.06.2011: Stan pored našeg

Lude pretrage

Kako su se množili tekstovi na blogu, tako su se množile i pomalo besmislene pretrage koje su do njega dovodile. Evo nekoliko bisera:

"Voli ga tetka u čmar"
"kako bolesnih tipova ima na fb"
"konoplja od pupoljaka"
"stvaran izgled drekavca"
"najpozeljniji udovac beograd"

Uobičajene pretrage za Marijanu Mateus, kojima su sad dodate one za Amy Winehouse (takođe poznatu, izgleda, i kao "Emy Van Haus"), saksofonistu Zemlje gruva i Mobyja ne bi trebalo ni da spomenem. Jedino čime se tešim je što traže Marijanu Mateus, a ne onu drugu Marijanu kakosepreziva. Bože me sačuvaj.

A, ako iko sazna kako stvarno izgleda drekavac, volela bih da to podele sa mnom. Radoznala sam, a preostalo mi je još osam života.

I šta dalje?

Zaključila sam da bi ovaj eksperiment trebalo da postane praksa i da bi trebalo svaki dan da napišem ponešto. Možda ću opet propustiti neki dan, ali nema veze. Dokle god ima inspiracije, dokle god ima, kao u ovom trenutku, 80 započetih tekstova, dokle god ima ideja i dokle god sam živa i čitava. Dakle - ostanite uz Gunđam po kućama!

Šta dalje želim u 2011?

- Da me ova inspiracija ne napušta. Naravno!

- Da zaradim neke lepe parice, kupim DSLR, nabudžim kola i odem negde da se odmorim. Nisam nigde bila od jula 2008.

- Da konačno dobijem tu vozačku dozvolu. Ostalo mi je još šest časova. Obuka se odužila zbog finansijskih i dolenavedenih problema

- Da mi se duša smiri. Već nekoliko meseci, u stanju sam da satima plačem. Ponekad u jedan-dva ujutru izađem i tumaram okolo, pod izgovorom da tražim kokice, čips ili nešto treće. No, tačno znam gde je to što tražim. Takođe znam i da neću dobiti to što tražim. Neki dan je sve kulminiralo teškom dijarejom, a potom i povraćanjem, na javnom mestu (samo drugo, ne i prvo).

- Da mi se zdravlje smiri. Već tri godine jedva osećam levu stranu lica, tek juče mi je neko rekao da to može da bude veoma opasno. Već duže vreme uopšte ne mogu da uklonim ogromne podočnjake. Čula sam da tako mogu da otkažu bubrezi.

Hvala svima koji su podržali moj eksperiment! Ako mi ne bude bilo mnogo loše, jer sam juče gotovo dehidrirala, sledi novi tekst. Već danas!

Veoma sam zahvalna Bojanu, koji je, nekako, bio pokretač ove katarze; jer me je ubedljivo najviše kritikovao što ne pišem. A i rekao mi je nešto fantastično, recimo da je bilo slično onoj staroj da Rim nije bio sagrađen za jedan dan. Nešto slično čula sam od Nemanje. Ostale koje je trebalo da nahvalim sam valjda već nahvalila. E da, da ne zaboravim Maju - da nije bilo nje, ne bih ja preživela jun.

6 komentara na 30 dana, 30 tekstova – eksperiment (ni)je uspeo

 1. mudarmajmun kaže

  što se mene tiče, eksperiment je u potpunosti uspeo... samo dalje nastavi

   
 2. ToMCaa kaže

  Bravo, bravo! Ovo je zaista početak, te je tri dana u odnosu na ovih 27 stvarno zanemarljivo. Želim ti da ispuniš svoje želje za 2011, naročito u vezi sa zdravljem (tu pripada i duša). Zdravlje je najvažnije, inspiracije će biti.

  Samo tako nastavi, pronašla si dobitnu formulu 🙂

   
 3. mililica kaže

  "Voli ga tetka u cmar"?! o.O

  Cestitam na uspesnom poduhvatu! 🙂 To sto nisi par dana pisala, nema apsolutno nikakve veze. Ono sto je zadivljujuce je da su svi tekstovi jednakog (izuzetnog) kvaliteta, odnosno nema 'losije napisanih', sto se verovatno ne bi moglo reci za moje tekstove trenutno, a kamoli da pocnem da pisem svaki dan.
  Dalje u 2011 ti zelim sve sto i sama sebi zelis, podrzavam i bodrim! Samo napred! 😀

   
 4. Marjan Paradoksija kaže

  Ma svaka čast na inspiraciji, ali ubi bre dušu!!! 🙂

  Ja sam negde baš tokom juna naleteo na tvoj blog, i rekoh, iako zatrpan obavezama da probam da ponešto iščitam i vidim kakvih tekstova i tema ima, a ti ne dade mira! Priznajem, nisam ni ni dve trećine ovih junskih pročitao, ali neke ipak jesam.

  Svaka čast za inspiraciju, neka te uvek služi i drži, kao i sve nas koj pisakaramo,ali...odmori malo! 😉

  Pozz

   
 5. Suske kaže

  Volim dosledne ljude.
  Volim posvećene ljude.
  Volim radne ljude.

  Bravo i neka te inspiracija nikada ne napusti.

   
 6. Marouk kaže

  Meni su reyultati pretrage uvek uvek uvek najinteresantniji deo statistike i uživam dok čitam..mada se dešavalo da mi bude muka.

  Želim da ti ostane ta inspiracija 🙂 na radost svih nas koji volimo da se kikoćemo uz tvoje tekstove 😀

   

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Reklamiranje putem komentara, napadi na žene, društvene, seksualne i rodne manjine, kao i bezglavo pljuvanje biće obrisani bez objašnjenja.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.