Gunđam po kućama!

Gunđam po kućama!

Dedica i Onaj što svima čestita Novu godinu

[Happy New Year] - Auguri a tuttiDedica je poslednjih dana ozbiljno sumnjao u svoje mentalno zdravlje. Nje nigde nije bilo, niti je imao pojma gde bi više mogao da je traži. Pomislio je, možda mu nisu sve koze na broju. O ovcama i da ne govorimo.

Posle nekog vremena, obreo se u holu Instituta za mentalno zdravlje. U ruci je gužvao uput lekarke opšte prakse, koja je samo mislila da ima aa...aaa...kako se ta bolest zvaše, u pitanju je neki nacista? Nije imao pojma zbog čega se toliko bolesti zove po ljudima za koje je mislio da su nacisti. Jedva da je bilo mesta za sedenje. Srećom, još ima klinaca koji vole stare ljude. Negde u uglu, i dalje je stajala novogodišnja jelka, okićena šarenim sijalicama, a na staklu je bio zalepljen svetlucavi Sneško Belić. Dedica se pitao što to nisu sklonili, prošle su obe Nove godine - i ona internacionalna, i ova srpska.

Sedi tako on, čeka. Mislio je da prolazi večnost. Ljudi su ulazili i izlazili, a on je i dalje čekao u valjda jedinoj udobnoj stolici tamo. Tada mu priđe čovek očiju boje ispranog teksas platna, sa jež-frizurom, u starom kaputu. Pružio je ruku. Dedica se zbunjeno rukovao.

"Dobar dan...?"
"Ja sam Siniša, drago mi je."
"Drago je i meni, ali..."
"SREĆNA NOVA GODINA!"

Kakva Nova godina, pa prošle su skoro tri sedmice. Zna li ovaj čovek o čemu priča? Zna li on da li dolazi ili odlazi? Ne...kad bi to znao, verovatno ne bi bio ovde. Dedica se samo smešio, posmatrajući Sinišu kako prilazi mlađoj ženi koja je kucala nešto na mobilnom telefonu. I njoj je pružio ruku.

"Da."
"Ja sam Siniša, drago mi je."
"Uh...drago je i meni Siniša, ja sam Bojana..."
"SREĆNA NOVA GODINA!"

Tokom sledećih desetak minuta, Siniša je svima čestitao Novu godinu. A dedicu je doktorka pozvala da uđe. Prelistavala je njegov zdravstveni karton i bila začuđena što nikad nije bio bolestan, čak ni grip nije imao. Pitala se kako je takav čovek sebe doveo do situacije u kojoj je sad, gde po ceo dan traži Nju. I kako to da se nije razboleo, od silnog hodanja koje ne priliči njegovim godinama? Kako to da nije dobio ugrušak krvi, proširene vene? Ništa. A ni ne deluje kao da je opasan po okolinu. No, ipak je rešila da popriča s njim.

Ni posle jednog sata razgovora, dedica nije pokazivao znake nijednog poremećaja ličnosti, niti Alchajmerove bolesti. Doktorki je postajalo pomalo dosadno, jer je mnogo pričao. No, istog trenutka, u ordinaciju upade onaj ubogi čovek.

"Doktorka!"
"Da, Siniša?"
"SREĆNA NOVA GODINA!"
"Da li sam ti rekla da to više ne radiš? Od jutros si mi 12 puta čestitao Novu godinu!"

Dedica ustade sa stolice. Imao je ideju. Veoma, veoma dobru ideju. Prišao je Siniši i potapšao ga po ramenu.

"Prijatelju, srećna i tebi Nova godina. Reci, želiš li da mi pomogneš?"
"Da, majstore, DA, DA, DA!"

***
Jedan sat kasnije, Dedica i Siniša išli su zaleđenim ulicama. Kad su stigli do prve porodične kuće, dedica je pokucao. I skinuo šešir, stao u onu pozu u kojoj su u stara vremena pozdravljalo i nasmešio se. Osluškivao je. Nije bilo nikoga. A Siniša je, bez obzira na to, zazvonio na interfon i povikao: "SREĆNA NOVA GODINA!"

I tako opet. I opet. I opet. Do stojedan i natrag.

Priče iz serijala o Dedici

Dedica koji kuca na svaka vrata
Dedica i Čovek kraja sveta
Dedica i Onaj što svima čestita Novu godinu
Dedica i Onaj što mućka. Trešnje pride
Dedica i gospodin Albert Selotejp
Dedica i svadba
Dedica, mrtva žena i besna devojka
Dedica i porodica iz potkrovlja
Dedica i revolt jednog bubnjara
Dedica i žena-radiostanica
Dedica kod lekara
Dedica i noćni kružni voz

2 komentara na Dedica i Onaj što svima čestita Novu godinu

  1. Živko kaže

    Baš topla pričica, svit skroz 🙂 Ja nisam neki koji može da ti da objektivan komentar, ali meni se sviđa, jako je čitko, pitko i čita se u dahu. I dedica je faca 😉

     
  2. Povratni ping: Gramps And the New Year Man | Iva is me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Reklamiranje putem komentara, napadi na žene, društvene, seksualne i rodne manjine, kao i bezglavo pljuvanje biće obrisani bez objašnjenja.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.