Gunđam po kućama!

Gunđam po kućama!

Trinaestogodišnjakinja, sredinom devedesetih

22.05.1996.

Ceo dan je prepun iznenađenja. Dođem u školu, a Anja Simić dobila zadatak da recituje pesmu koju je napisao niko drugi do ja. Svašta! Na geografiji su se pojavila neka žena i tip koji je izgledao kao da je doš'o iz Sing-Singa. Oni su nam dali neki test na kome je pisalo ŠDZR. Nešto, kako se slažemo sa roditeljima. Ali, što se tiče fizičkog, zaista sam šugava. Mogu da se savijem samo do pet. Ma, nema veze. Kupila sam 2 lepe nove sveske koje su toliko lepe da se svako može "zaljubiti! u njih. Mama je dežurna na izložbi. Čim joj je tata video leđa otišao je sa Vedranom na pecanje. Ja sam uzela praznu kasetu i napravila remiks matematičarkine izreke "Izl'zi!" Pustila sam Zoki preko telefona i ona se smejala (a šta se drugo i može očekivati?). U školi crtanog filma je bilo ovako i onako. Objasnila sam Nikoli i on se više ne ljuti. Iva je postala pokvarena. Dovela je drugaricu i mučila me pred njom. Ana i ja smo krenule prema SANU. Padala je takva kiša da smo u galeriju ušle mokre kao miševi. Mama nas je pozdravila i otišla po kišobran. Ja sam pokazala drugarici izložbu. U početku je bila nezainteresovana, a posle je pogledala i čak joj se dopalo. Ipak je to Leonardo da Vinči. Tata ju je odbacio do Zelenog Venca. Nadam se da se nije prehladila, jer je bila kao sunđer. Ja nisam.

23.05.1996.

Prvi put da nešto pogodim. Od kako zovem Zoku preko interfona nijednom nisam videla Green Day na televiziji. Zato sam je jutros vikala. Objasnila sam joj zašto i rekla sam joj da, ako je to zaista tako, zauvek ću je zvati. Videćemo kako će se to razvijati.

Dobila sam još jednu nagradu. Druga sam na opštinskom iz pesama. Biologičarka je pitala nas tri i sve smo dobile petice. Ali likovno je bilo prava komedija. Zbog sedišta na izletu, razredna je napisala da je 27.05.1996. u 19 i četvrt roditeljski i da moraju doći svi roditelji. Vjetra nije odolela da šesticu zameni osmicom, Milan da 19 pretvorui u 9 i ispred "moraju" stavi "ne", a ja sam komediju zaključila brisanjem dvojke.

Posle škole je tim Zoka & Jaca & ja počeo da radi fiziku...kad u 14.12 na teveu...GREEN DAY! Voditeljka je intervjuisala celu grupu! Mike i Tre su se igrali voćem iz činije, a Billie Joe se smešio, odgovarao na pitanja i dostojanstveno prevrtao pomorandžu u ruci. Upotrebio je svoj šarm i, po običaju, voditeljka ga nije mogla prevariti. Ono što sam rekla Zoki je, znači, uspelo!

24.05.1996.

Onaj ludi Muzičar je konačno rešio da nas zabavi. Napravio je kviz. Razume se, srednji red je ubedljivo pobedio. Izl'zi me je stavila sa Kolbom, da mu pomognem. Zaista mi ga je žao, svi ga muče, a nije im ništa skrivio. Na fitici je bilo toliko prosto. Na fizičkom smo igrali rukomet i branila sam.

Kad sam se vraćala kući videla sam sudar. Auto iz Draže Pavlovića i auto iz Đušine su se sudarili. Otišla sam kod Zoke. Tu je bila i Jaca. Zvale smo Zvonka Milojevića i ja sam telefonskoj sekretarici rekla: "Ćao, Zvonko, Jaca te obožava!"

U školi crt. filma sam počela da radim film sa kengurom koji želi da poleti. U povratku su me presrele Marijana i Milica. Cccc, opet jure za Dačom i Jovanom, pitaju me gde su. OTKUD JA ZNAM GDE SU OTIŠLI? A u bivšoj hamburgerdžinici sedeo je Boža i žderao. E pa, baš sam htela da mu kažem "Dobar dan, nastavniče." No, ne vredi, on bi meni rekao to isto.

25.05.1996.

Danas je bilo ludo, po običaju za poslednju subotu u maju. Paz', što se rimuje. Oko pola jedan čuli smo kako se nešto migolji i kanti za đubre na terasi. To je bio vrabac, i to bebica. Mala braon pufnica sa začuđujuće ozbiljnim licem. Uhvatila sam ga u ruku, ali on se izmigoljio, ušao u kuhinju i, o, nesreće, zavukao se iza frižidera. Tata se grdno namučio. Morao je da pomera radni sto, kako bismo izvukli na smrt preplašenu ptičicu. Stavila sam ga na terasu i brižna majka je došla po njega. Popodne je doleteo nazad i cvrkutnuo u znak zahvalnosti.

Dnevnik, maj 1996

27.05.1996.

Geografičar Vesko je bio na vikendu u Crnoj Gori i došao je samo da bi pit'o sedmo tri. BAŠ MU HVALA. I onda je Srđan pao sa stolice. To ne bi bilo toliko smešno, da se nije ponovilo i na matematici. Ccc...samo se njemu zalomila takva stolica. Budala. Danas se desilo nešto smešno. I Zoka, i Jaca i ja smo imale za užinu Chipsy i to jedna običan, druga burger, treća pizzu. Engleskinja je opet besnela na Marka, to je već postalo uobičajeno. Na OTO smo opet radili na Commodore 64. Onda su uleteli dečaci iz sedmog dva - Đorđe, Pavle i Nebojša, sa kojima se Boža jurio oko stola, jer nije verovao u njihov izgovor da hoće da pozajme olovku od Zoke.

28.05.1996.

Kiša još uvek lije, kao da je poludela. Isto tako, 3K forsira prokleti McM. Pa nije to jedini muzički kanal na svetu, budale. Desila se katastrofa. Dobila sam 4+ na pismenom iz srpskog. Nastavnica mi je rekla da sam luckasta i da živim u oblacima. A ona, kao, nije za Palmotićevu??? I još je rekla da je danas 27, a ne 29. Zaista sam besna! Dejan je na pomenutom pismenom dobio 5. Napisao je toliko lep sastav, da ne mogu to da opišem. Izl'zi je pravila razmeštaj. Mene i Nikolu je stavila u 1. klupu. Desilo se nešto neobično: NENKA JE RADILA FIZIČKO (Ole, ole!). Dva poslednja časa smo gubili. Poslali su nas kući da navijamo za rukometnu reprezentaciju Jugoslavije u meču protiv Hrvatske. I pobedismo sa 27:24. Cool. Jedna stvar me, pak, nervira. Sva moguća prvenstva počinju. Čim se ovo završi, dolazi evropsko u fudbalu. Tata će toliko opsedati televizor, da nećemo ni doći do daljinskog upravljača. Bager je raskopao prostor između Milanove zgrade i Mesne zajednice. Postavili su drvenu ogradu. Sećaću se kamiona koji su se tu parkirali. I nevidljivog psa. I starog gordog jablana koji je još tu, ali sigurno su mu dani odbrojani. Jadnik. Ima li ovaj svet imalo poštovanja prema starima? On je bio tu još pre nego što su mnogi od tih rušilaca rođeni. TO JE NEPRAVDA.

28.05.1996.
Noćas sam sanjala čudan san. Milan ubije Canićku metkom iz pogačice i onda ja nađem, kao, 400 dinara i uradim nešto što u stvarnosti sigurno ne bih: kupim Segu i bežični telefon. Onda sretnem Ćorićku. Ona iz torbe izvadi telefon bolji od mog i zlurado se smeje. U tom trenutku sam se probudila.

Mračno je i još uvek lije dosadna kišetina. Preterala sam. Rekla sam da je kiša potrebna da opere svu ovu ljigu, ali nisam mislila na ovo. Prepodne je dosadno, od McM me boli glava. Zašto nam ne daju Basket Case, svinje jedne Parižanske?

Gubili smo geos i tim Z&J&I je obišao 10 krugova oko škole. Onda smo videli autobus. Ispustio je jednu tonu klinaca i upio drugu. Jak mi je to autobus, deca su se tiskala kô sardine. Pitali smo ih gde idu, a odgovor je glasio: "Na Bajoneov koncert!" Grdan frajer, taj Bajone. "Srećna Nova godina svoj deci sveta, u miru nekaaaa živi planeeetaaa!"

Onda smo gubili i hemiju i sportski život, naravno zbog utakmice sa Mađarskom. Pobedili smo ih, 26:24. Škrbić i Peruničić su se povredili. A trener Mađara se preziva KUVARI. Bilo bi mu bolje da se vrati u kuhinju.

Kad sam napisala "svinje jedne parižanske" pao mi je napamet crtani sa praškom šunkom i parizerom. zapisala sam da ne zaboravim.

30.05.1996.
Danas nije više toliko oblačno, ali još nije ni toplo. Zoki sam pokazala tri "pantljičare" za GSP, ali nisu zabavne ako nema autograma vozača. Onda smo začule neki "orkestar". To je Jović lupao u kutiju, a Popović duvao u papirni levak. Orkestar "Celuloza". Na srpskom nikako nisam mogla da dođem do svoje knjige, jer su je stalno uzimali svi redom. Uroš je opet tukao Kolbu, ni krivog ni dužnog. Na engleskom je Marko predavao. Bilo je mnogo smešno kada se na kraju ispostavilo da je njegova bivša, Anja Simić, to bolje uradila.

Jasna je rekla: "Moj brat Todor je gledao sliku našeg odelenja i rekao da ličiš 'na onog Green Day ludaka koji je pre nekoliko meseci bio na naslovnoj strani Tina. Majke mi!" Da li da joj verujem?

Na likovnom je dolazila ona ludača za majice generacije. Naši idioti su se na to napalili. Glupost! Da svi budemo uniformisani? Ja to kupiti neću. Sa mojim mišljenjem se slažu i Ceca, Jaca, i Novak. A drugo, ko zna koliko ti profitiraju! Majica staje 20 dinara, na generaciji zarade jedno dve 'iljade. Ma, nisam ja pala s kruške!

31.05.1996.

Muzičar je poludeo. Dao je Ivani keca bez ikakvog povoda. A Izl'zi je opet pravila Kosovo Polje na račun sedmog tri. Da izvinite na izrazu, prava qčka.A naš školski delija Milan je, zbog toga što je izbačen, oborio klupu, stolicu i kantu za đubre. Ruskinja ga je pojurila. Ona kroz hodnik, ona za njim. Paz', pa ona ume i da trči!

Časovi su bili skraćeni zbog utakmice Jugoslavija-Španija. Španci su nas mesili kô testo, sudije su bile potplaćene i izgubili smo sa 23:27. Mama i tata su se žestoko primali, a ja sam proždirala kokice, spremljene da ubiju nervozu. Nažderala sam se kao Minhauzenov konj Samo da vidim jesam li cela...začudo, jesam. Izgleda da 31.05. naši uvek od nekoga gube.

...

Samo za trinaestogodišnju mene, Green Day i Basket Case. Ko bi tad rekao da ću moći da ih gledam kad god hoću, koliko hoću, ma...na uši da mi izlaze.

A evo ga i Bajone; samo ovde ne peva za decu, već za devojčice. Isečem se kad čujem ovu pesmu!

P.S. U zgradi izgrađenoj na mestu dvorišta sa kamionima i starim jablanom jedno vreme je živela Gorica Gajević. Pomenuti Milan je u roku od dve godine stvarno počinio ubistvo, a Canićka je umrla posle četiri i po godine. Umem li da predviđam budućnost?

3 komentara na Trinaestogodišnjakinja, sredinom devedesetih

 1. Vanja kaže

  Ovo je bilo kao one emisije "Kucamo na vrata zaboravljenih legendi". 😉 Cijelo vrijeme sam se pokušavala sjetiti kako je izgledao Bajone, a nisam se mogla sjetiti ni šta je pjevao. Hvala ti za link, ko bi pomislio da ga se može naći na You Tube-u!

   
  • Iva kaže

   Ima dosta od njega, osoba koja je ovo okačila je hardcore fan, što bi se reklo. 🙂

    
 2. Ana kaže

  Pozdav od Ane 🙂 Odlican blog Ivo!

   

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Reklamiranje putem komentara, napadi na žene, društvene, seksualne i rodne manjine, kao i bezglavo pljuvanje biće obrisani bez objašnjenja.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.