Gunđam po kućama!

Gunđam po kućama!

Ko je najlepši?

Grunge1992. godina. Grandž se polako probija i u Srbiju pod sankcijama, a ostatak populacije sluša Vampire i To, Miki, to. Citira se mlada Branka Katić u "Mi nismo anđeli", a Huper pravi neku nagradnu igru i daje priliku omladini da selektuje ko bi igrao u Beverly Hills 90210, da je to srpska serija. Sasvim logično, Dragana Mirković je Brenda, Aleksandar Eraković-Era je Dylan, a Nikola Kojo je Steve. Da vašim ljubimcima život ne bude stres, pomaže uzgajivačnica "S". Na televiziji imamo pet kanala, od kojih jedan povremeno ukidaju. Od njega će jednog dana biti valjda jedina televizija koja uvek može da se gleda, na kojoj do detalja možete da saznate kome treba kuče, a gde bacaju đubre na ulicu, ali u ovo vreme je ekvivalent nekakvog katodnog Robina Hooda.

Elem...igramo se drug, drugarica i ja na ulici. On '86, ona '85, ja '83. Pošto nemamo šta pametnije da radimo, a nismo uspeli nigde da ukrademo šibice da palimo vatru; mi smo pokupili lišće jablana, pa prosipamo onaj prah iz one kvržice u neku baru i mešamo to grančicom. Ubrzo nam je dosadilo, pa smo krenuli da se smucamo okolo.

Prolaze četiri devojke, recimo '75. godište. Jedna nas pita koja nam je od njih najlepša.

Pogledam sve četiri, ta koja nas je pitala i ona do nje izgledaju kao božićne jelke, što još više ističe da su glavate. MNOGO glavate. Nemaju veze sa bilo kakvim stilom, ali bitno je da su se toliko našminkale da im lice više nije prepoznatljivo. To se danas viđa samo po selendrama, srednjim školama i ostalim štenarama.

Treća ima malo karmina i neki čudan nos. Ja sam još tad bila neki elitista kad su nosevi u pitanju - ako ne primećujem nečiji nos, znači da je lep. Ako ga primetim, nešto nije u redu. Ako ga vi primetite, a ja ne, to je zato što nemate pojma o nosevima.

Četvrta je u džemperu, sa rancem na leđima. Blagotalasasta puštena riđasta kosa. Izgleda kao svetica sa ikona. Samo se stidljivo smeši.

Pokažem prstom na nju i kažem: "Ti! Ti si najlepša!"

Muk. Grobna tišina. Sve četiri su zbunjene. Ona mi smotano zahvaljuje i pocrveni. Dodam da hoću da budem poput nje kad budem bila velika devojka. I ovo dvoje, koji su tad imali 6 i 7 godina, kreću da me pljuju kako nemam pojma o tome šta je lepota. Dečko kaže da je lepota šminka, devojčica kaže da su lepota cipele, pitaju me ko me je naučio da tako lupetam.

Danas su fenseri. Ona malo manje, on malo više. Ide na specifične splavove gde se slušaju oni fotošopovani sa zlatnim tekstom, srebrnim nakitom i bronzanim tenom. Osvojio je sve tri medalje odjednom. I lepe su mu samo te fotošopovane. Još jedan, najgori autsajder iz mog odelenja u osnovnoj, danas puši debele cigare za profiluše, kopipejstuje ljubavne pesme za dve hiljade Facebook prijateljica i organizuje žurke na jednom od tih splavova.

Bože, svašta. Sad, nije da se nije moglo naslutiti, je l' da?

5 komentara na Ko je najlepši?

 1. Charolija kaže

  "To se danas viđa samo po selendrama, srednjim školama i ostalim štenarama." Je l' bi ovo značilo da su naša sela i srednje škole štenare? 😀

   
 2. Nada kaže

  Iva, uživanje je čitati te! I meni bi, razume se, ta devojka bila najlepša.

  A svaka ti čast kako se svega ovog sećaš! Znam da je Dragana Mirković bila u kombinaciji, a ko je Era, ako nije onaj pevač iz Vampira, nemam pojma, a i on mi tek sad pade na pamet!

   
 3. Letnja Oluja kaže

  Najcrnje je što se ništa nije promenilo. Devojke su sada još gore, šminkaju se od svoje 13 godine, ako ne i ranije. Sramota je izaći u diskoteku bez visokih štikli i bez šminke (što smo drugarice i ja uradile u petak i bile u centru pažnje). Od malena se, jadne, uče da je poenta u životu biti lep. Ne znam kako je u većim gradovima, ali u malim sredinama kao što je moja, previše je takvih. Preevišeee.

   
 4. Now_Wave kaže

  Suvišno je reći da sam ja u tim godinama imala identične kriterijume za lepotu. Još suvišnije je reći da su ti kriterijumi ostali isti. Čitajući, krajnje živo sam zamislila celu tu situaciju, i imam osećaj kao da sam sama bila tamo i izgovorila isto što i ti. Pitam se šta je sad sa tom devojkom. Veoma me je dirnuo tekst. Opet pomislih: ima nade.

   

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Reklamiranje putem komentara, napadi na žene, društvene, seksualne i rodne manjine, kao i bezglavo pljuvanje biće obrisani bez objašnjenja.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.