Gunđam po kućama!

Gunđam po kućama!

Vaš prvi web sajt – lekcija 1

Pre desetak dana, jedna devojka me je pitala kako da napravi temu za Tumblr. Nekako smo došli do toga da sajtove, teme i sl. treba raditi sa razumevanjem, a ne petljanjem s nečim što ne razumemo. Onda se u diskusiju uključio još jedan web dizajner i oboje smo zaključili da se jednostavna uputstva za početnike teško mogu naći na našem jeziku.

I? Evo, počeću da se bavim prosvetiteljskim radom. Od vas se očekuje da umete da koristite kompjuter, tj. da znate šta radite kad ga koristite, da znate šta je to Notepad i šta je to pregledač (eng: browser). U nekoliko lekcija, objasniću vam kako da napravite veoma, veoma jednostavan web sajt.

Za početak, treba da otvorimo Notepad. Nazovite fajl index.html i sačuvajte ga negde gde će vam biti lako dostupan. Pod opcijama za enkodiranje, izaberite UTF-8, kako biste izbegli moguće probleme sa našim slovima u budućnosti.

Strukturu HTML dokumenta možemo zamisliti kao "babuške". Delovi babušaka različitih veličina ne mogu se kombinovati, a ona malecka što se ne deli ne može se zamisliti bez one najveće, koja sadrži sve ostale. Dakle, svaki element nalaziće se unutar drugog elementa i imati početak i kraj.

Naš dokument, za početak, izgleda ovako.

<html>
</html>

Eto najveće "babuške"! Kasnije (mnogo kasnije), naučićemo da njena gornja polovina može da sadrži raznorazne dodatke; te da pre nje, kako bi ekvivalent nekakvog saveta mudraca priznao vaš dokument kao važeći, mora da ide još jedna.

Kao i babuška, naš dokument ima dva dela - glavu i telo. Zovu se isto kao na engleskom jeziku, tako da, hajde da ih dodamo.

<html>
<head>
</head>
<body>
</body>
</html>

Ako ovo sad stavimo na Internet, dobićemo praznu stranicu bez imena. Kad se s nekim upoznajemo, prvo što ćemo mu reći je naše ime. Odakle to ime dolazi? Iz usta, daaaaah. A gde su ta usta? Na glavi.

<html>
<head>
<title>Test stranica</title>
</head>
<body>
</body>
</html>

Vaša stranica sad ima ime. Ako koristite veoma moderan pregledač bez klasične naslovne trake (title bar) i otvorili ste mnogo tabova u prozoru tog pregledača, možda i ne vidite to ime. Najbolje je da ga prebacite u poseban prozor.

Ono što je mnogo bitnije: Google i drugi pretraživači vašu stranicu prepoznaju po tom naslovu. On im je važan. Čak i onda kad ga vi ne vidite. Kome još? Naravno, važan je raznoraznim aplikacijama za prosleđivanje dokumenta preko društvenih mreža. Nemojte tu da upisujete kojekakve gluposti.

Babuška, dakle, ima ime. U nekoj od sledećih lekcija, imaće i celu ličnu kartu. Hajde sad da nam nešto i ispriča, tj. hajde da pređemo na tekst koji će biti u telu stranice, vidljiv čitaocima. Stavićemo ga u manju babušku, tj. paragraf. Obeležavamo ga HTML entitetom

.

<html>
<head>
<title>Test stranica</title>
</head>
<body>
<p>Ovo je ispovest jedne babuske.</p>
</body>
</html>

Za kraj prve lekcije, naučićemo još da pređemo u sledeći red, bez proreda. Ako pišete, recimo, tekst neke pesme, ovo vam je svakako bolja opcija od stavljanja stiha u paragraf, jer bi vam cela strofa bila paragraf. Koristićemo jedan od retkih tagova koji ne mora da se otvori i zatvori, tj. samozatvara se - line break tj.

<html>
<head>
<title>Test stranica</title>
</head>
<body>
<p>Ovo je ispovest jedne babuske,<br />
nekad je volela da bere kruske.</p>
</body>
</html>

Evo, odvojili smo dva reda u istom paragrafu. Možemo da postavimo sajt sa tekstom u paragrafima na Internet. I to je već nešto, zar ne? Do sledećeg puta!

3 komentara na Vaš prvi web sajt – lekcija 1

 1. Vladimir Djurisic kaže

  Mnogo dobro,Za mene lično i korisno.Upravo osmišljavam svoj sajt, koji bi živo animirao zainteresovabe za reč sliku video i pomalo istorije nepoznatih ili manje poznatih a značajnih ličnosti.Svaka čast!U pravo vreme...

   
 2. Aleksandra Lazović kaže

  ''Pre desetak dana, jedna devojka me je pitala kako da napravi temu za Tumblr. '' - e pa ta devojka is me.
  I ta devojka je mnogo zadovoljna ovim postom jer je sve objašnjeno slikovito i lako se razume, što je teško reći za neke druge blogove i postove o pravljenju sajtova.
  Dakle, Iva, svaka čast i hvala!
  P.S. očekujemo drugu lekciju 🙂

   
 3. Biberlee kaže

  Pretplaćujem se na ove lekcije, ja sam kao đak prvak - objasni mi sve pomoću ptica, jabuka i cvijeća - i sve ću skontati!

  Pozdrav za babuške 🙂

   

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Reklamiranje putem komentara, napadi na žene, društvene, seksualne i rodne manjine, kao i bezglavo pljuvanje biće obrisani bez objašnjenja.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.