Gunđam po kućama!

Gunđam po kućama!

„Tolerancija“ versus tolerancija

Pre neki dan, pročitala sam sjajni tekst o predrasudama, koji je dovoljno kvalitetan da završi u nekom nedeljniku, dvomesečniku ili mesečniku za mlađu populaciju, ali nažalost, umesto toga, klinci će i dalje čitati smeće o tome kako treba protestvovati (jer je to moderno), kako se stavlja kojekakvo đubre na kosu (jer to baš treba nekome između 15 i 30 godina) i kako se neka maloletna otvaračica usta skandalozno obukla (a to što će se za 5 godina slikati obnažene, to nema veze).

I onda se desilo ovo. Klinac zadojen mržnjom i ko zna kakvom ideologijom pretukao je devojku, jer je drugačija. Daj bože da je on znao zbog čega mu to tačno smeta, na kraju krajeva, to je u modi, je l' da? Tabati zbog simbola neke organizacije? Hajde sad da se tabamo međusobno, jer ja volim ovo, a ti ono. Jok.

Mene su učili da imam široka shvatanja, do neke granice. Granicu sam sama sebi postavila, u skladu sa osećanjima i iskustvom i razlikujem slobodu od nepristojnosti, što mnogi - ruku na srce - ne nauče ni sa pedesetak i kusur godina.

A LGBT? Što se mene tiče, svi smo isti. Ne treba mi nijedno udruženje i nikakve parade da o tome pričaju (no, jasno mi je da drugima trebaju). Dokle god se tebi ceo život ne okreće oko tvoje seksualne orijentacije, dokle god mi se ne predstavljaš i odmah uz to dodaš da si gej, pa mi ceo dan samo nadugačko i naširoko pričaš o tome da si gej, u redu je. U protivnom, pa...podjednako si iritantan kao klinci koji po ceo dan samo misle gde je i koliko puta Justin Bieber išao da piški. Opsesije su opsesije, verglanje je verglanje, o čemu god bilo.

Odakle meni sve ovo? Evo odakle...

Ultra-heteroseksualni baletan i njegovi prijatelji, gej par

Beše čiča-Ljubiša, baletan.

Beše i još uvek je Ljubišin sin Dušan, "Duja", naš kum, baletan u penziji i prvak beogradskog baleta.

Beše i još uvek je Dujin sin, David, "Daja", moje kumče, devet meseci mlađi od mene - danas baletan, koreograf i povremeno fotomodel u berlinskom baletu.

Sva trojica muškarčine, kum možda i previše. Tabao se sa radnicima na gradilištu kad ga je tata upoznao početkom osamdesetih, a njegova tadašnja devojka, kasnije žena kukala je kako je on velika prznica. Na svim zabavama, uvek je bio najveći veseljak, smišljao je nekakve pesmice o nepostojećim pohodima na druge gradove, tuđe žene i tako to. Umirali smo od smeha, svi odreda. Mislim da nikad nigde nije bio persona non grata.

Kad smo Daja i ja bili dečica, u posetu kumovima su dolazili Vlada, naš poznati baletan ruskog porekla, i njegov mnogo mlađi dečko, Dule. Meni nikad nije bilo čudno to što su Vlada i Dule dečko i dečko, a ne dečko i devojka, samo nisam volela to što me Dule bije, jer mi nije tata. Zavučemo se Daja i ja pod sto - on je tamo često i spavao - Dule krene da nas lema. Šutne Daju, uštine mene - ili obrnuto. I modri smo. Je l' Dule kreten zato što je gej, ili gej zato što je kreten? Nix.

Beše jedan Marko D. i više ga nema...

Kasnije, u osnovnoj školi, prvi put sam čula reč "peder", koristili su je za jednog Marka D, koji me je ženskastim glasićem zvao "Evoks, Evoks!", jerbo sam bila i ostala opsednutija krznatim mališanima nego što će to Eric Cartman ikad biti. Nisam imala pojma šta znači to "peder" i onda me je nana lupila po sred labrnje kad sam upotrebila tu reč, objašnjavajući nekoj gošći ko je taj Marko.

Vremenom, Marko je krenuo da dolazi u školu obučen kao žena. Negde na početku školske godine kad je trebalo da završi osmi razred, on se ubio. Nismo znali kako i zašto, samo je svugde po školi bila umrlica sa njegovom slikom. Povezivali smo to sa njegovim roditeljima, njihovim mogućnim neprihvatanjem njegovog seksualnog opredelenja i bilo nam je mnogo žao. Marko je mogao da postane kraljica, Marko je mogao da bude običan čovek, Marko je čak mogao i da promeni orijentaciju i da se ispostavi da je samo eksperimentisao, kako danas kažu klinci. No, taj ga je toliko povredio da ga je nagonio ruku na sebe bio je isključiv, sve je držao "u vosku".

Da, Maki, ti si gej. Dobro, a sad ćuti.

Deset godina kasnije, počela sam da radim kao domać'ca foruma, a kasnije i neka vrsta Internet persone za predstavništvo jedne strane firme. Na tom forumu imali smo jednog dečka, nazovimo ga Maki. Maki je bio davež. On je gej, on je gej, on muva nekog dečka, sviđa mu se dečko nekog drugog dečka, on je gej, ovaj proizvod je veoma gej, ovo gej, ono gej, svi smo mi gejevi...

...u nekom trenutku sam mu napisala: "Dobro, Maki, ti si gej, ja mnogo volim Pepsi i čekam koncert Red Hot Chili Peppers u Inđiji, šta ćemo onda? Šta s tim?"

Ne mogu da opišem virtuelni tajac koji je nastao na temi gde sam ovo napisala. I krenula je ona priča: Iva je homofob, Iva je paranoik koji misli da je zavitlava gej lobi, jerbo je i direktor marketinga bio gej, Iva ne razume ljudske slobode. More, jok. Ivi se samo smučilo da stalno čita jedno isto.

Mrziš tradiciju i kulturno nasleđe? A što?

U skorije vreme, poznavala sam momka od oko 25 leta, koji je bio ateista. Ispravka - mislila sam da je ateista. Tripovao se da veruje u teoriju haosa, tako nešto; u principu nije verovao ni u šta i nisam imala pojma koliko daleko to ide. Kod mene je ateizam oduvek bio povezan sa tolerancijom - ne verujem ni u šta, ali čestitaću ti sve što slaviš, na sekularan način, a sama ću uvek biti tu kad moji spremaju Božić, Uskrs ili slavu, jer je to deo srpske tradicije. Ne moram da se molim, ne moram da se krstim kad pop prinese kandilo, ali zašto bih bila protivnik tradicije? Zbog čega bih ja, kao pomenuti momak, šiznula ako mi neko čestita Božić, pa još za inat išla tog dana na posao i izigravala najvećeg mogućeg krelca? Čemu to? Jesi li ti sad super-originalan, "imaš stav" ili tako nešto? Jok, ti si zadojen mržnjom i predrasudama najgore vrste.

Paz' sad: konzervativna muslimanka širokih shvatanja!

Negde 2008, putem jedne starinske FB igrice napravljene tako da možete igrati i sa ljudima koje uopšte ne poznajete, na mene nabasa jedna devojka iz Sarajeva, sa kacigom. Trenira borilačku veštinu. Malo kasnije, videh da na ostalim fotografijama nosi maramu oko glave, kasnije kad smo se upoznale, saznala sam da se moli pet puta na dan, te da svaki put pre molitve opere noge. U početku sam hodala na prstima, misleći da ću je uvrediti ako upotrebim reč tipa "sranje", danas znam da je tako nešto nemoguće. Neverovatna pažnja, kultura, obrazovanje i razgovori o svemu i svačemu po celu noć su me uverili u to.

To je moja Selma - jedina osoba koja mi se javila iz inostranstva kad mi je otac umro, jedini klijent koji mi je oprostio nezavršeni posao na neodređeno posle pomenute smrti, jer je video da sam u haosu; jedna od retkih osoba u ovom svetu koja se uvek javi da vidi šta radim. Još samo kad bi me naučila kako da ne budem ovako haotična, bilo bi super.

...

Da rezimiram. Ako si ti gej, nemoj da ti smeta Božić. Ako slaviš Božić, nemoj da pljuješ onoga što nije kršten. Ako ti nisi kršten, nemoj da se smeješ ljudima što putuju sa svojim timom i navijačima u drugu zemlju. Ako ti putuješ sa timom u drugu zemlju, nemoj da ti smeta što je onaj komša gej...i tako u krug, i međusobno, po svim mogućim linijama. Glupost nema veze sa orijentacijom i verskom pripadnošću, već sa imidžom. Ako si ti opsednut time što si gej, navijač-homofob, veliki patriota, obožavalac "Pece i dece", mačkar, kučkar, novopečena crvenokosa koja je do juče bila plavuša, korisnik Apple ili šta-ti-već-padne-napamet; te nemaš ni o čemu drugom da pričaš, niti možeš da bilo kako komuniciraš sa drugima kojima se o tome ne priča...

...a ja? Ne mrzim ništa, samo hejtere. I uvek ću ih mrzeti. Oni su prazni. Nemaju šta pametnije da rade, nego da mrze i da rangiraju druge po tome šta vole, a šta mrze. Hajd', bežite. Kuš!

Nastaviće se...

14 komentara na „Tolerancija“ versus tolerancija

 1. Zelena kaže

  Ovo je tekst za serovanje svih mogucih serovanja!
  Ja delim dalje!
  Odlicno!!!

   
 2. branchester kaže

  Oh, hvala na spomenutosti 😉

  Pogodila si u sred srede. To su ti gnevni branitelji i vikači svojih stavova. A, nikako da razmisle o onoj dobroj staroj:"Stav je kao dupe, svako ga ima." 🙂

   
 3. Nada kaže

  Ovo SVE mogu da potpišem.

   
 4. Dragana Amarilis kaže

  Svaka čast Iva!
  Sjajan tekst.

   
 5. sopranovsky kaže

  Ja bih rekao da mi u ovom društvu imamo mnogo veće probleme nego one vezane za orijentaciju bilo kog tipa. Kao što si napisala, zabole me ko si i šta si dok to ne kreneš da mi nabijaš na nos...

   
 6. shunjalica kaže

  neću reći ništa novo, ali moram - sjajan tekst!

   
 7. Beogradoholik kaže

  odličan i _presmešan_ tekst, što mu je dodatan kvalitet! i, slažem se sa Zelenom, tekst jeste za "širi dalje!"(-;

   
 8. Tina kaže

  post je prva liga! malo se zapitaš... u koju skupinu pripadaš.. ljepo je kad se nikog ne mrzi, kad je duša čista :))) Lp

   
 9. DiplomiraniDuduk kaže

  Poodavno sam napisao: "Predrasude su intelektualni korov: nezadrživo se šire i razmnožavaju a veoma teško suzbijaju!"
  Kao što korov niče na zapuštenoj i nekultivisanoj zemlji, predrasude niču na zapuštenoj i nekultivisanoj pameti.

   
 10. Siobhán kaže

  Svaka čast na savršenom tekstu.
  Prosto je neverovatno koliko ljudima vladaju predrasude i koliko je lako nekoga ukalupiti u određeni stereotip.
  A posebno mi je interesantan fenomen kada uobičajene žrtve predrasuda (ne)svesno počnu da se svojim ponašanjem uklapaju u taj neki "stereotip" i menjaju svoj sistem vrednosti da bi se uklopili u sliku koja o njima postoji.

   
 11. Miodrag Badnjar kaže

  Princip; Postuj me, Postujem te, uvek podrzavam! Sjajan text 🙂

   
 12. Beogradoholik kaže

  ova pesma "Free your mind" mi se mnogo više sviđa nego nadobudna istoimena stvar "En Vogue"(-:

   
  • Iva kaže

   Mislim da su En Vogue bile inspirisane ovim kad su komponovale svoju. Ukoliko vam treba sve od Parliament i Funkadelic, vičite. 🙂

    
 13. Ja* kaže

  vau, Iva, i ja sam skoro nesto pisala upravo na tu temu.. ali kako je ovde tolerancija najvise povezana sa lgbt populacijom, da se nadovezem zasto sam licno protiv parade.. bas zbpg toga nepotrebnog i meni iritantnog bodenja ociju umesto sustinskog uklapanja.. kao da je poenta svega privlacenje paznje a ne normalan zivot na koji svakako imaju pravo..

   

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Reklamiranje putem komentara, napadi na žene, društvene, seksualne i rodne manjine, kao i bezglavo pljuvanje biće obrisani bez objašnjenja.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.