Gunđam po kućama!

Gunđam po kućama!

Da li žene znaju šta vole?

Sad, kad su izbori iza ugla, političari verglaju o pravima žena, čak su nam dve žene - od kojih jednu većina nas prvi put vidi u životu - kandidati za predsednika. To je napredak, kažu. Žene su i dalje ugrožene, kažu. One nesrećnice koje dobijaju batine ni ne pisnu povodom toga. Umesto njih, okolo kruže nekakvi monstrumi koji su, valjda, istetovirali "JA SAM ŽENA!" na čelo i viču isto to preko razglasa i, umesto jednakosti, hoće diskriminaciju, samo u suprotnom smeru.

Ja na te gluposti više ne padam. Hoću da vidim nekoga poput Rose iz Titanika, nekoga poput one nove Alice u Burtonovom filmu, nekoga poput Betsy, tetke Davida Copperfielda. Sve one, dakako, postoje, negde, pod ko zna kojim imenom i sa ko zna kakvim licem; inače ih niko ne bi preneo na papir i na veliko platno. I one su znale šta vole.

A kod nas? Da li žene znaju šta vole? Ne.

Iz časopisa i sa raznoraznih ženskih i ženskastih portala nam, preteći mašući varjačama, uz svoju tresi-mesi koreografiju, iskaču neke kvazidomaćice, žene koje žele da imaju 60 već sa 40 i koje su, navodno, popile sve znanje ovog sveta. One znaju kako se vodi kuća, one znaju kako se podiže dete i, što je izgleda svima najvažnije, one znaju kako se šeni muškarcu i kako se obožava njegov ud. Ako nešto sa telom morža i mozgom palančanke skuva ručak od 2000 kalorija, nabije crveni karmin na usta, utegne guz'cu u tange koje više niko sem striptizeta ni ne nosi i podigne grudi tako da na njima može da servira to što je pripremila, to je sigurno žena. Mora da ima i dekolte, čisto da pokaže onaj siroti nusprodukt evolucije koji se kod drugih sisara ne vidi kad ne doje mladunčad. A "njen čovek" možda i voli takav komoditet, a možda i ne sme ništa da kaže, jer će ga tim dekolteom njegova sultanija išamarati...

...a onda veselo ćapiti čibuk i sve će se to zaboraviti u sevdahu. Sve će to čibuk pozlatiti.

Ima to što voli čibuk i kuva mu svoj antipod: nešto slatko i nežno što se ponaša kao da je izašlo iz jedne od onih serija sa luzerima koji muvaju lepojke. Ta varijanta ima tolicko kila da triput staje u ono sa telom morža. Kad je ostavi neki gad, ona od toga napravi pop-pesmicu i stigne na vrh svih top listi. Srećna je što on pati, kaže. I najkudraviji poniji mogu da joj pozavide na šiškama. Oči su joj ogromne, kao da su je Japanci pravili. Psuje kô kočijaš, što i nije neko čudo, jer su u njenom viđenju sveta svi konji.

Da se odmah razumemo. I u jednoj i u drugoj varijanti ima originala. Nažalost, oni se mogu izbrojati na prste jedne ruke. Dominiraju surogati i falsifikati koji mogu da vam zavrte mozak, sve dok ne naučite da im rabota ne valja i ne oduprete im se. Ne, čekaj. Neke se nikad ne odupru i izgube se u toj kolotečini felacio-domaćica i anime-hejterki.

A šta ne čini ženu? Hajde da razmišljamo kao momče stasalo za ženidbu.

- Niste joj nikad videli ni grudni, ni guzni razdeljak.

- Češćče je viđate u pantalonama, nego u suknjama.

- Ne vrišti kad vidi par cipela u izlogu.

- Vrišti kad vidi knjigu, a da nije bestseler ili popularna psihologija.

- Ne nosi bikini, a nije imala hiruršku intervenciju na grudima ili trbuhu.

- Nema tanak glas, niti se trudi da ga imitira.

- Ima više od 55 kilograma, bez obzira na visinu?

- Ima više od 55 kilograma, a ne želi da vas prihvati u daj-šta-daš fazonu?

- Upisala je programiranje, hemijsku tehnologiju, mašinstvo.

- Ne zatvara usta, kao ona tvoja zaova tečine ujne što se nikad nije udala.

Ako skupi barem tri od ovih 10 stavki, to sigurno nije žena. Žena mora da bude slabašna i nezaštićena, da juri na potpeticama visine manjih štula kô sumanuta čim vidi nešto muško. Ako već ne sedi kod kuće, bavi se nekim ženski poslom - frizira, oblači, pokazuje automobile na sajmu ili studira na filološkom da bude poslovna pratnja u inostranstvu.

Mogli bismo baš i da razbijemo neke od ovih predrasuda.

Drvoseč...ica?!

Ne može ti ništa ako priđeš bliže, ako priđeš bliže

Postoje ženski i muški poslovi

On ne ume da kuva, u životu ne bi dotakao peglu. Ona, nasuprot njemu, po ceo dan lakira nokte, sem onda kad kuva, pere i pegla. On donosi pare u kuću, sa svog neverovatno muškog posla - bio on drvoseča, ili inženjer. Većina maminih i tatinih devojčica sa televizije i iz novina, besprekorno retuširane i sveže istuširane, pričaju kako su celog života volele karnerčiće i karanfile; dok njihovi bivši i budući supruzi tabaju nekoga na mrtvo ime. Ovo je oblast gde su muškarci muškarci i žene žene - oh, kako je to seksi!

Ma, dajte. To sa mužem inženjerem postoji samo u dečijoj razbrajalici. I muškarci i žene su podjednako sposobni za tehniku, podjednako dobri kuvari; a kad ste sami u drugom gradu, i te kako ćete peglati, zavrtati i odvrtati šrafove. Stoga, dajte svojoj maloj kocke i autiće. Dajte svom malom da se igra sa lutkama i priborom za kuvanje. Čak i da on izađe napolje u maminoj majici na bretele za koju misli da je 'aljinče, sve je u redu.

On je natprosečan, čak ima i veće poprsje od nje!

On je natprosečan, čak ima i veće poprsje od nje!

On je najbolji!

Poznajem jednog gospodina kome je jedina tema za razgovor njegova devojka...i koliko se ona njemu divi, šta sve on čini da bi se ona njemu divila. Pošto nije sišla sa modne piste u njegovo naručje i pošto je skroz jasno da ne bi imala drugu priliku, pogotovo ne tako dobru, sve što treba da radi u životu je da sedi i da se divi svom spasitelju. Nema veze da li ju je i od čega spasao, nema veze ako bi, da njega nema, možda našla i nekoga ko bi umeo da je posmatra kao nešto više od publike. On je spasitelj, poseduje natprirodne sposobnosti, i - tačka!

Gluposti. Ovo bi trebalo da ste shvatile još u osnovnoj školi. Valjda ste imale normalnog nastavnika razredne nastave i normalnog pedagoga i psihologa? Nešto je stvar talenta, druge stvari se uče; a za sve je potrebno mnogo rada. Niko nas ne može spasti, ako pre toga ne želimo da budemo spaseni i ako nismo spasli sami sebe. Pomislite samo na ovu državu, ni bombardovanje nam nije poslužilo kao onaj nežni šapat koji nam kaže da se osećamo ispod pazuha - morali smo to sami da utuvimo sebi u glavu; milom, a ne silom.

Svako vidi ono što su ga ubedili da je video.

Svako vidi ono što su ga ubedili da je video.

Biti "normalne" težine znači biti čačkalica

Kad sam se navozala do 72 kilograma, drugarica mi je rekla da bi trebalo malo da pazim na svoju težinu. Kritika je uzeta u obzir. Gde je onda problem? Heh...isto to mi je govorila i kad sam imala 63 kilograma, tj. objašnjavala je kako smo ja i još jedna devojka prosečne težine "punačke"; ali kako to nema veze.

Glupost koju su nam servirali devedesetih godina nije istina. Težina koja je za 110 manja od visine funkcioniše na mršavim ljudima sa sitnim kostima. Indeks telesne mase će vam možda reći da li ste kostur, loptica ili nešto treće, ali možda neće primetiti stomak koji je za tri broja veći.

Normalno varira od slučaja do slučaja. Verujte svojim kolenima, svom srcu - ne mislim pritom na ono metaforičko - i svom lekaru. Ekstremne mere u kućnoj izvedbi nisu dobre, a no-no crtu na vagi vam niko ne može ucrtati. Ne želite da prođete kao Malissa Jones.

Ja došla na audiciju za spikerku...ups...

Ja došla na audiciju za spikerku...ups...

Niko me neće poštovati ako se ne skockam.

Ako odbijate koristite guzni vosak sa šljokicama, ne možete na plažu. Ako se ne fenirate triput nedeljno, šta vi tražite u publici na toj premijeri? Ako ste obučeni u isto što ste imali tog dana na poslu, kako smete da izađete sa društvom? Kako ne vrištati za "cipelicama"? Nećeš valjda da vrištiš za sobnim biljem? Opšte je poznato da niko nije lep i da ga doterivanje čini lepim. Niko te neće zaposliti ako na intervju dođeš u patikama! Niko te neće pogledati ako nisi napućila i blago otvorila usta, a ispod bele bluze ti ne viri crni grudnjak.

Malo razuma, molim! Šta će vam štikle ako ćete ceo dan raditi u kreativnom studiju, muvati se oko piši-briši table, biti do guše u boji ili glini? Koga briga za vaš izazovni donji veš na kasi u supermarketu? Da li vaše kvalitete i znanje treba da zaseni vaš izgled? Da li treba da se godinama pretvarate da se nešto drugo? Da li bi Marie Curie otkrila radijum da je ceo dan stajala ispred ogledala? Da li bi Patti Smith bila legenda da je prepodne provodila kod frizerke, a poslepodne kod kozmetičarke?

Kulturni ljudi cene (smislenu) originalnost. Džulovi srede samo osnovne instikte. Mačoru ili kučoru neka mačka ili kučka gurne, je l' te, treće oko pod nos i on, vođen tim trećim okom, izleti na ulicu i za par sekundi postane fleka. A ona nema tri blage šta se desilo, zna samo da ne može dugo da ga oplakuje, jer joj sledi poslepodnevno četkanje i lakiranje kandžica.

Da li vaš život podseća na ovaj film?

Da li vaš život podseća na ovaj film?

Previše ste osetljivi, za sve su krivi hormoni!

Da li ste čule za komad "Gas Light"("Plinska svetlost")? A za dečiju knjigu "Lažeš, Melita"? Ako niste, evo vam suštine: zamislite da neko pomera stvari, uključuje i isključuje svetlo, menja mesto rečima i interpunkciji u tekstu ili od vaših nevinih izmišljotina pravi istinu; samo kako bi vas ubedio da ste ludi. I na kraju, vi u to i poverujete.

Da je dečko koji je vikao vuk bio devojčica, njega ne bi bio loš glas da je lud, a ne da je lažov. Drmali bi ga hormoni. A hormoni su gadna stvar, izazivaju agresiju. Neki debeljuca kome se život svodi na posao i muvanje psihotičnih devojčica će vam lepo, ali LEPO reći da ne bi trebalo ni da se pojavljujete u javnosti kad ste tako osetljivi...a koliko vas je pritom povredio - nikom ništa!

Možda nije do vas. Ako vas simpatija ili partner konstantno kritikuje, ne može da vam uputi nijednu jedinu lepu reč; a istovremeno deli drugim ljudima komplimente i šakom i kapom, to svakako nema veze sa vašim hormonima. Kad provodite život sa majkom, bakom ili tetkom koje u vreme punog meseca jašu na metli; možda nije ni čudo što "nemate veze sa životom", "isprljate celu kuhinju kad kuvate" i "ne donosite ni izbliza toliko para koliko bi trebalo". Velike su šanse da neko drugi ne bi imao ništa protiv vaše plate, vašeg kulinarskog umeća ili vaših saveta. No, onaj koji je video da vam ne smeta lanac oko vrata postaraće se da nikad ne poželite isti da skinete.

Sledila sam ono što mi je suđeno, majke mi!

Sledila sam ono što mi je suđeno, majke mi!

Ako sve ovo odbacim, odmah sam drugačija, je l' da?

Knjižare su nam prepune đubreta poput "Jedi, moli, voli", "Tajne" i raznoraznih kvazimotivacionih priča. U nekim slučajevima su autobiografske, jer je autor verovatno sledio neku od knjiga svojih prethodnika i, šatro, doživeo prosvetlenje. Za devojčice postoje jednostavnije varijante - slikovnice gde možete da lepite delove tela i odeće nacrtanim lutkicama koje, kako to običaji nalažu, subotom idu u tržne centre. A s druge strane su one što žvaću i pljuju duvan, nose kaubojske košulje i...ne, izbacite tu sliku iz glave!

Sad pogledajte naslove svih ovih pasusa još jednom. Razmislite. Razmislite šta stvarno volite, a šta su vas ubedili da volite. Prosudite da li su vaše slobode samo slobode, ili samo neki novi kliše, koji je zamenio onaj prethodni. Udahnite duboko i pokušajte da razdvojite ono što čini da se osećate dobro od onoga što čini da neko iz vaše okoline - bila to starija žena, drugarica ili muškarac - dokaže da je uspeo/la da vas promeni. A onda? Pa, to treba da čujete sopstvenim ušima, iz sopstvenih usta. Nemam ja niš' s tim.

Posvećeno svim ženskim osobama, ženama, devojkama, devojčicama koje svoj rodni identitet posmatraju kao aksiom i ne moraju to da dokazuju iz dana u dan čepljenjem, dodoljenjem do nivoa gde izgledaju kao 3D modeli; ili čime već - vi ste prave heroine i ne dajte da vas ove ostale ubede u suprotno.

6 komentara na Da li žene znaju šta vole?

 1. miss cybernaut kaže

  To, to! Potpuna dekonstrukcija 🙂

  Daj ne zezaj da postoji argument "ne donosiš dovoljno para" a da to ne kaže Ona Njemu :))))))

   
  • Iva kaže

   Postoji. Mislim da je skoro svaka moja drugarica to doživela bar jednom - neke od roditelja, neke od muževa, a jedna od oboje.

   Možda se krećem u krugovima gde se podrazumeva da svi članovi porodice zarađuju i gde nema tih "pravila", pa je čudno; no oduvek je bilo tako.

    
 2. Aleksandra kaže

  Odlican clanak, Iva! 🙂

  Mislim da se u svim primerima moze primeniti ova tvoja "normalno varira od slucaja do slucaja". Ili, kako moj dragi voli da kaze, ne postoji univerzalno normalno i nenormalno, to je sve stvar drustvenih konvencija.

   
 3. Džoni kaže

  I totally agree with you... Now go make me sandwich! 😀

   

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Reklamiranje putem komentara, napadi na žene, društvene, seksualne i rodne manjine, kao i bezglavo pljuvanje biće obrisani bez objašnjenja.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.