Gunđam po kućama!

Gunđam po kućama!

Dedica i žena-radiostanica

Pričalo se da žena iz zgrade na uglu poseduje neke čudne sposobnosti. Razgovarala je sa drugim "kanalima", govorili su. Drugi su, pak, mislili da je bila luda, da je trebalo da bude doživotno hospitalizovana, vezana za krevet, i sve ono slično što bi se moglo pomisliti kada se spomenu ljudi sa psihičkim smetnjama. Povrh svega, njena majka Vladanka nazvala ju je Delfina.

Dedica je za Delfinu čuo od histerične devojke s kojom je svojevremeno video udes na parkingu. Devojka je rekla da je Delfina mogla da bude neko i nešto, da je društvo nije odbacilo, da nije imala neke traume. Onda je objasnila da ima tako čudno ime, jer je dete iz ugovorenog braka dve ne baš sasvim zdrave osobe, da su možda mogli da znaju šta će se desiti s njiihovim detetom. Kad je došlo do dela gde se boji da će i sama završiti brkata, raščupana i govoreći sve i svašta, Dedica se samo isključio. Dovoljno je čuo. Možda ta Delfina zna gde je Ona. Poći će tamo.

dedica_i_zena_radiostanica_2

Čudno neko mesto...

U zgradi na uglu bilo je osamnaest stanova; ali ostali (verovatno) nisu izgledali ovako. Ušavši unutra, pošto ga je zapahnula neka odvratna memla, Dedica se zapita kad su ovde poslednji put otvarani prozori, čak je došao u iskušenje da ih sam otvori, ali čudna skrama koja se uhvatila na ručki ga natera da se predomisli. Iste te skrame bilo je još više na samim staklima, kao da nisu prana dvadesetak godina. Svugde su stajale boce, što prazne, a što pune nekih ručno ceđenih voćnih sokova i soca preostalog od kuvanja turske kafe. Ako je i bilo nameštaja u ovoj sobi, sem stola sa stolicama od kojih se na većinu nije moglo ni sesti; onda je taj nameštaj bio sahranjen pod gomilama stare odeće. Iz kupatila je dolazio sumnjivi miris. Zidovi su bili prekrečeni u neku tamnoljubičastu, gotovo crnu boju.

Dok je debela Vladanka, sa brkovima kakve Dedica nije imao ni u cvetu mladosti, kuvala kafu; Delfina je sedela na, nekim čudom slobodnoj, fotelji i posmatrala sliku na zidu. Šta god da je trebalo da bude na slici, više se nije videlo. I ona je imala brkove, poput njene majke; ali nije bila debela. Štaviše, teško da je na njoj bilo ikakvog mesa ili masti.

"Gospođice?"

Nema odgovora. I dalje je tupo zurila u sliku.

"Gospođice, hteo sam da popričam s vama."

Nema odgovora. Vladanka je donela nešto što je ličilo na kafu.

"Gospođice, molim vas!"

Dedica je pomirisao sadržaj šoljice i, na jedvite jade, krenuo da srče tu "kafu"; dok se debela žena smešila. Pogledao je u Delfinu, a zatim u nju, očekujući nekakav odgovor.

"O, pa neće ona u'ek da priča. Ponekad se javi, ponekad ne. Rekao je doktor kako se ovo zove, ali ja ne verujem u te moderne stvari; ona je sasvim dobro. Sedi tu kod kuće, ponekad gleda televiziju i sluša radio, ja donosim hranu, plaćam račune i tako to. Lepo nam je. Same smo od kako je umro moj otac.

Ovoj ženi je sigurno bilo preko sedamdeset. Kad li je to, onda, umro njen otac? Koliko li godina žive u ovoj prljavoj rupi?

"Jasno je to meni, Vladanka; ali padalo mi je napamet da bi vaša kći - možda - umela da mi odgovori na neka pitanja...pitanja na koja mi niko do sad nije odgovorio. Već mesecima tražim nekoga koga uopšte ne mogu da pronađem, niti znam gde da počnem da ga tražim. Taj neko je izgubljen pre mnogo godina; ali mi već dugo, dugo nije toliko nedostajao kao sad."

Prostodušna debela žena nije mogla da shvati ni delić onoga što joj je rečeno.

"A zašto se ti, deda, ne javiš policiji?"

dedica_i_zena_radiostanica

Šta god da je rekla, probudilo je Delfinu iz njenog katatoničnog stanja. Odjednom je skočila i lupila nogom o pod. A onda je iz nje pokuljala lavina, čitava salata reči. To nije bila salata kakva se servira uz ručak, već salata koja je prenoćila na nekom krovu, negde oko letnje dugodnevnice.

"Ma, kakva Ona! Ko sad nju traži? Lepo smo vam rekli!!! Rijeka, Istra, Trst, Venecija, treća armija, odelenje prvo u Transšpedu. NE PREKIDAJ ME DOK GOVORIM, TRANSŠPED. Razgovaraj sa onom Delfinom, a potom i sa onim Jankovićem. Janković je bio u Istri. Njemu je SVE JASNO. ŠTO ME PREKIDATE DOK GOVORIM?"

Ustala je i počela nervozno da se šeta gore-dole po sobi. Onu sliku na zidu više nije primećivala, a nekoj staroj lutki sa poluzatvorenim očima pokazala je pesnicu.

"Delfina, Delfina, Delfina...opet to radiš, nikako da promeniš kanal. Sedmi korpus, kancelarija 24, NE BACAJTE PIKAVCE PO HODNICIMA, DŽULOVI. Ovaj čovek je došao da nešto sazna, on je naš gost, a ti tako pred njim. TI-TAKO-PRED-NJIM."

Posle desetak minuta ovakvog urlanja, stala je pored Dedice i nagnula se nad njegovu šoljicu kafe. Ovde se on već zabrinu. Šta ako bude videla neko lice u toj šolji? Nešto što će je naterati da mu je baci u lice? Da je razbije? No, ona se samo spustila na drugu slobodnu stolicu.

"Rekli su Delfini da ćuti, a ona njih sluša. Dokle god nije i NIKAD, NIKAD neće slušati sedmi korpus. 'bem im Transšped. Podnesite izveštaj Jankoviću i to je to. G-O-T-O-V-O!"

Dedici je bilo dosta. Izašao je iz memljivog stana, unatraške. Vladanka mu je mahnula i dodala kako može da dođe opet, kad god poželi. Na vratima druga dva stana u hodniku stajale su komšije. Jedna mlada žena je kroz zube procedila da ovo trpi već dvadesetak godina i da je odgajila dete slušajući to "besomučno urlanje".

Rešio je da ignoriše sve što je ovo zabludelo čeljade vikalo. Sa Njom nikad nije išao u mesta koja je Delfina spominjala, niti su imali bilo kakve veze sa Transšpedom, ako ta firma uopšte i postoji.

Priče iz serijala o Dedici

Dedica koji kuca na svaka vrata
Dedica i Čovek kraja sveta
Dedica i Onaj što svima čestita Novu godinu
Dedica i Onaj što mućka. Trešnje pride
Dedica i gospodin Albert Selotejp
Dedica i svadba
Dedica, mrtva žena i besna devojka
Dedica i porodica iz potkrovlja
Dedica i revolt jednog bubnjara
Dedica i žena-radiostanica
Dedica kod lekara
Dedica i noćni kružni voz

1 komentar na Dedica i žena-radiostanica

  1. Nemanja Ćosović kaže

    Noćas sam otkrio tvoj blog, preko YouTubea. Veliki thumbs up!

     

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Reklamiranje putem komentara, napadi na žene, društvene, seksualne i rodne manjine, kao i bezglavo pljuvanje biće obrisani bez objašnjenja.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.