Gunđam po kućama!

Gunđam po kućama!

Redizajn mog portfolia

Uprkos raširenom uverenju da je oduvek bio bela strana sa crnim tekstom od koje se uzmiče unatraške, uz neprekidno prekrštavanje levom rukom, nekada davno imala sam profesionalni portfolio.

Do pre tri godine, to je bio sasvim funkcionalan sajt, bez obzira na grafiku koja se, manje-više, sastojala od saobraćajnih znakova, hamburgera i žirafa.

Zbunjeni ste? I ja sam, verujte.

Zbunjeni ste? I ja sam, verujte.

Zbunjeni ste? I ja sam, verujte.

Jedne ne baš tako lepe večeri početkom 2010. godine, slučajno sam prebrisala podatke u bazi podataka sa instalacijom WordPressa i izgubila sve podatke. Rekoj sebi, nema veze, sledećeg vikenda ću preraditi sve. Može da bude bolje.

Od tog dana prošle su skoro pune tri godine. "Sledeći vikend" nikako da dođe.

U međuvremenu, počela sam da bolujem od akutne dizajnerske blokade. Možda sam to sama izmislila, ko zna; ali u pitanju je boljka slična onoj od koje padaju pisci i pesnici, kad sednu i gledaju u prazan fajl, prazan komad papira, a reči nema, pa nema.

Shodno tome, šta god bi mi se učinilo kao dobra ideja za portfolio, završilo bi implementirano u sajt nekog klijenta. Kad mi je već retko dolazila inspiracija, bolje da oštetim sebe, nego njih. Nažalost, znalo je da se desi i ovo drugo.

Prošle sedmice rekoh sebi da se ovo drugo desilo poslednji put, a da ovo prvo treba prekinuti u roku od 24 časa. Prvi put, posle mnogo vremena, sela sam da radim bez prethodno nacrtanih skica i planova, bez virtuelne fascikle sa inspiracijom, bez osvrta na ono što bi uradio sveti Pera, bogati Mika ili onaj Laza što je radio ono što šljašti.

I onda mi padne napamet ideja kakva mi nije padala od amaterskih dana - da kombinujem tri ere u web dizajnu: ludilo boja i fontova koji podsećaju na rukopis sa kraja dvedesetih, rustično-papirne kombinacije od pre tri do šest godina i, kao šlag na tortu, moderni minimalizam i CSS akrobatiku.

Iva Tanacković 2.0

Iva Tanacković 2.0

Rezultat? Totalni bućkuriš. No, ukusan bućkuriš! Dopada mi se!

Mnogi od ovih elemenata bi mogli da prođu kao faux-pas u očima nekih ljudi; ali ja ih pre vidim kao gnezdo na sivom krovu usred soc-realizma, nego kao crni grudnjak koji viri ispod bluze bez leđa - dakle, kao onu originalnost koja govori o vašoj kreativnosti, a ne vašem neznanju i inatu. Ona vrsta hrabrosti koja ima smisla.

Kao što je slučaj i sa svim mojim sajtovima rađenim poslednjih godinu dana, sajt koristi prilagodljivu WordPress temu. Ako ste ludi da ga gledate na trista-i-kusur piksela širine, može.

1 komentar na Redizajn mog portfolia

  1. Olivera kaže

    Čak i da nisi ovim redovima pojasnila smisao svoje ideje, onaj ko želi da zna nešto o tebi, a po nekad i dozvoli sebi da pomisli da je nešto i naučio, znao bi sasvim sigurno da si to ti, kao ono tvoje u adresi, iva-its-me. Ti si prepoznatljiva na neki nov način, svež, svoj način, tako da i ovaj tvoj portfolio koliko god se nekome činio kao "bućkuriš" to sigurno nije, jer odražava jednu svestranu osobu koja nalazi ideje čak i nečemu što nikome na pamet palo ne bi, ili da sad ja pojasnim, što bi nekome bilo čudno:)
    Baš kao i moja papazjanija; od svega po nešto:)) Samo, ti uvek i pronađeš to nešto. Sviđa mi se Iva tvoj portfolio, baš.

     

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Reklamiranje putem komentara, napadi na žene, društvene, seksualne i rodne manjine, kao i bezglavo pljuvanje biće obrisani bez objašnjenja.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.