Gunđam po kućama!

Gunđam po kućama!

Pomozimo malom Dejanu i njegovoj porodici!

Malog Dejana M. je, pre nekoliko dana, na Bulevaru kralja Aleksandra sreo jedan Beograđanin sa svojom porodicom.

Dete je sedelo ispred butika i prosilo, sa trudnim psetancem u kutiji, koje je pokrio sopstvenom jaknom, da joj ne bude zima. I pored svoje teške situacije, bio je pristojan i ljubazan, otkrio im je svoje skromne želje - da, kad poraste, želi da vozi veliki kamion i gradi kuće. Od ovih dobrih ljudi, dobio je šal i kapu, hranu i ćebence za psa, mleko, keks, voće, gumene bombone i nešto novca. Po njihovim rečima, kad je video kesu sa darovima, njegov iskreni, dečiji osmeh, obasjao je ceo Bulevar.

Dejan i beba

Dejan i Beba

Tokom sledećeg dana, dobrotvor je pronašao i Dejanovu porodicu. Žive na Zvezdari, u napuštenom poslovnom prostoru koji im je dao na korišćenje čovek iz oblićnje zgrade, pod uslovom da ne prave probleme. U sobici bez struje, pored Dejana i njegove kuce, žive majka, otac, baka, sedamnaestogodišnji polubrat iz očevog prvog braka, dvanaestogodišnja sestra sa posebnim potrebama, a uskoro i još jedna beba.

Sa kakvim problemima se suočavaju ovi ljudi?

- Nedaleko odatle živi Dekijeva tetka, sa porodicom. Udavala se nekoliko puta, ima mnogo dece i u braku je sa alkoholičarem koji ih često tuče, pa oni beže i spavaju u toj sobici bez struje, kod svojih rođaka.

- Dejanova majka je trudna i prešla je zakonsku granicu za prekid trudnoće, koji bi u njenoj nemaštini bio više nego opravdan. Dakle, porodica će uskoro imati još jedna gladna usta.

- Baka je asmatičar.

- Kuca je skotna.

- Porodica nema ogrev i lože stare krpe.

- Porodica nema struju.

- ...

Prema rečima čoveka koji je otkrio Dekija, porodica je veoma kulturna i uredna, koliko god je moguće to biti u takvim, neljudskim uslovima. Deki ide u školu, u trećem je razredu i sasvim dobar đak. Učiteljica mu pomaže koliko god može, a on svaki dan prosi da bi, uz oca koji sakuplja sekundarne sirovine, prehranio porodicu.

Porodici su najpotrebniji hrana i ogrev, jer nemaju više šta da lože. Jedan nedeljni časopis se već javio da piše reportažu o njima, na Facebook grupi su obećali čak i vrata za sobicu, te nešto hrane i odeće, ali shodno situaciji, ovim ljudima je više nego potrebno trajno rešenje.

Kako pomoći?

- Pridružite se grupi Pomozimo malom Dejanu i njegovom psiću na Facebooku i sarađujte.

- Idite direktno kod Dekija i njegove porodice, u ulicu Milana Rakića 16a.

- Ako ne živite u Beogradu, pošaljite paket na adresu gore, primalac je Olivera Marinković.

- Ako znate ljude koji rade za novine- pišite im. Do sad su jedan portal i jedan nedeljnik obećali da će se odazvati akciji, što ni u kom slučaju nije dovoljno.

Prvobitni darodavac se nada da će uskoro moći da obezbedi i žiro-račun za prikupljanje novčane pomoći, kao i organizovane akcije za prikupljanje donacija.

Spisak potrebnih stvari

- hrana

- ogrev

- deterdženti, sapuni, šamponi

- agregat

- garderoba (ženska veličina 8, 12, 27, 28, 38, muška veličina 8 i M)

- obuća (ženska veličina 29, 36, 37, 38 i 41; muška veličina 32 i 40)

- prozori i vrata

- ćebad i jorgani

- kreveti

- školski pribor

- hrana i oprema za pse i štenad

- sveće, baterijske lampe, gasne lampe i gas za iste

- STRUJA

Da se razumemo - niko od vas ne traži da kopirate ovaj tekst i da ga linkujete, prema tome - nemojte to da radite. To neće prehraniti Marinkoviće. To je samo predstava i puki slektivizam, od toga niko nema ništa!

Umesto toga, učinite nešto. Idite tamo, odnesite im hrane i drva. Ja idem kod njih koliko već sutra prepodne.

Ovim ljudima je potrebno trajno rešenje. Na nama je da učinimo sve što je u našoj moći da ga i dobiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Reklamiranje putem komentara, napadi na žene, društvene, seksualne i rodne manjine, kao i bezglavo pljuvanje biće obrisani bez objašnjenja.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.