Gunđam po kućama!

Gunđam po kućama!

Tito i ja

Da li se iko ikad bavio fenomenom Tita kod nas koji smo rođeni odmah posle njegove smrti?

Nije?

Evo, ja ću.

Rođena sam 1983. godine, dakle u vreme predsedništva. Ako ne znate šta to beše, ili ste mnogo mladi, ili nemate uređaj povezan sa Internetom i ne čitate ovaj tekst.

Pošto na dva tadašnja TV programa nije bilo Vinksova, Pepa i Nodija, već samo jedan crtani film ujutru i jedan uveče, često su me ostavljali samu pored televizora da gledam druge stvari dok se u kuhinji nešto kuvalo i pralo. Tako sam videla svoju prvu lobanju, prvi leš i bila ubeđena da je čovek drugog čoveka u filmu iz ko zna koje zemlje nazvao džukelom, pa se onda smejala i na kraju dobila ćušku što sam izgovorila tu reč.

Da stvar bude gora, oduševljeno sam ponavljala sve što čujem u Dnevniku, pa sam jednom isprepadala baku vičući "ŽIVEO AZEM VLASI! ŽIVELA KAĆUŠA JAŠARI!" Valjda su mi se ta imena mnogo dopadala. Drugi put, formirajući neke svoje stavove, na osnovu satire koju je neki gost čitao mojima iz humorističkog časopisa, htela da bacim kroz prozor papirić na kome sam, kaligrafskim rukopisom jedne politički angažovane četvorogodišnjakinje, napisala "UHAPSITE ŠUVARA!"

Dakako, aktuelnosti su mi i te kako išle od ruke, mada je političko ubeđenje naginjalo svemu i svakome. No, prošlost mi nije bila poznata. Nisam bila obećavajući materijal za malu pionirku, niti je moja baka, sa svojim monarhističkim stavovima, pokušavala da mi približi NOB, AVNOJ, SIV, CK i sijaset drugih skraćenica.

A ni druga Tita.

Drug Tito. Pušenje ili zdravlje? Odlučite sami.

Drug Tito. Pušenje ili zdravlje? Odlučite sami.

Prvog dana u zabavištu prošetala sam se svim prostorijama, radoznala. Imala sam ogromnu želju da vidim sve "klozetiće", izaberem jedan za sebe i dam mu ime Ivan. Logično, Iva mora da ima klozetsku školjku koju je nazvala po sebi, ili neće hteti tamo da piški. Posle toga, pretrčala sam fiskulturnu salu, uzduž i popreko, utoliko mi je posle bilo čudnije što smo tamo često ručali. No, najzanimljiji su mi bili portreti, činilo se istog čoveka, u gotovo svakoj prostoriji.

Uhvatila sam jednu od vaspitačica za ruku i upitala je:

"Vesna, ti mnogo voliš svog dedu?"

Vaspitačica odgovori, ne razmišljajući, da voli dedu. Mislila je da je to samo još jedno od dečijih non-sequitur pitanja. No, nastavak razgovora pokazao je da neko tu nešto ne zna.

"Je l' zato njegova slika na zidu u svim sobama? I on mora da tebe mnogo voli, na svim slikama se smeje! Čak i kad ugasiš sveklo!"

Vesna me je prvo gledala zaprepašćeno, a potom prasnula u smeh. Do kraja dana, sigurno su sve vaspitačice znale za moj biser.

Da se ovo desilo samo nekoliko godina ranije, bila bih u grdnoj nevolji. Ovako, kad sam došla kući, prepričala sam sve mami i tati, oni su se takođe smejali. Kod sirote bake je verovatno proradila paranoja. Šta ovo dete priča, da li će nekome to smetati, da li će neko to dovesti u vezu sa četnicima, okupatorom ili ko zna kojim već zlom?

Za početak, kupili su mi "Poletarac", kao četiri ogromne i debele knjige, a uskoro sam gledala i reprize emisija poput "Nevena".

Nekoliko dana kasnije, posle gledanja jedne od tih dečijih emisija iz sedamdesetih, otišla sam kod mame u kuhinju.

"Mama, da li znaš koga deca najviše vole?"

Ona se blago nasmeši. Očekivala je više nego uobičajeni odgovor.

"Svoju mamu?"

"Ne. DRUGA TITA! Ne znam ko je to, ali deca ga najviše vole, bilo na televiziji!"

"IJU!" povikala je moja majka i uhvatila se za glavu. TO svakako nije bilo ono čime je želela da me emisije o mrtvom doživotnom predsedniku nauče. To je više ličilo na ispiranje mozgova iz njenog detinjstva.

Bilo je vreme da neko konačno sedne sa mnom i sve mi objasni. Baš sve.

Ovako sam, na teži način, naučila da su tekovine antifašizma mnogo kompleksnije od puke idolizacije jednog jedinog čoveka; da je Jugoslavija u kojoj sam se rodila bila mnogo više od i-danas-aktuelnog partijskog zapošljavanja, kliktanja "Tako je!" svemu i svakome, bez obzira na mišljenje. Ako to do danas niste naučili, šteta. Srećan vam Dan republike.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Reklamiranje putem komentara, napadi na žene, društvene, seksualne i rodne manjine, kao i bezglavo pljuvanje biće obrisani bez objašnjenja.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.