Gunđam po kućama!

Gunđam po kućama!

Šta ne valja u domaćem šou programu

Prošle godine, u nekakvoj suludoj opkladi sa samom sobom, pogledala sam epizodu "Velikog brata". Nemam pojma šta se dešavalo, ali sećam se da su svi bili oskudno obučeni i da su nervirali Maju Nikolić, koja je jedina dobila tortu i u kosu, dok su je drugi dobili u lice. Posle toga, nagovorila sam majku da gledamo "Farmu", pa koliko izdržimo. Pošto smo deset minuta posmatrale dvoje ljudi kako pokušavaju da prerežu komad drveta, odustale smo. Izgubljeni neuroni nikad nam se nisu vratili.

Pre par meseci, menjale smo kanale i naletele na prvu epizodu "Plesa sa zvezdama". Možda zbog HAARP-a, neobeleženih aviona i El Ninja, privukla nam je pažnju. Pardon, pažnju nam je privukao Milojko Pantić među takmičarima. Onda sam primetila da je moj nekadašnji drug iz klupe član žirija i, pitaj boga u njemu zašto, nastavile smo da gledamo svoj prvi reality šou ikad.

Kako je vreme odmicalo, počela sam da primećujem stvari zbog kojih ću tužno zaključiti da smo mi daleko od modernog sveta. Na svakom koraku su neznanje, diskriminacija na osnovu godina, prikrivena mizoginija. Ovo nije dobro. Uopšte nije dobro.

Niste primetili ništa od toga o čemu pričam? Evo tri stvari koje je trebalo da primetite.

1. Babe. Još baba. Jao, vidi, BABE!

Od prve epizode, ponavlja se kako je Tanja Bošković baka, kako je prosto neverovatno da u svojoj 62. godini može tako dobro da igra. Fetiširali su na njene noge, gotovo sam sigurna da je u jednom trenutku izjavila da njoj sopstvene noge nikad nisu bile senzacionalne. To je više ličilo na "sjašite mi s kičme", nego na lažnu skromnost. U poslednjih nekoliko epizoda, voditelji su izgleda shvatili nešto i počeli da ispravljaju goste i takmičare koji bi spomenuli godine poznate glumice.

ZAR TO NIJE LJUPKO? NO, POGREŠNO JE! Ovo je trebalo sankcionisati od prvog dana i dati pozitivan primer u zemlji gde "starci" po novinama često imaju i jedva nešto preko pedeset. Činjenica da g-đa Bošković dobro izgleda (što je takođe problem, pogledajte sledeću stavku) i odlično pleše bi bila senzacionalna samo ako bi ona imala kuku umesto ruke, drvenu nogu, po mogućstvu oči na tabanima. Onaj nesrećni momak iz Lazarevca bi svaki put bio u posekotinama i modricama, to svakako ne bi bilo zgodno. U protivnom, nema ničeg čudnog u vezi sa tim što ona pleše.

Istovremeno, godine Milojka Pantića niko nije spomenuo...niko, sem njega samog. I nikome to nije bilo senzacionalno. Sedi čovek sa naočarima ima preko šezdeset, pa šta? Da citiram budalu koja je na nekom sajtu hvalila muški promiskuitet, a pljuvala ženski "...toe normalno...mushhkarci i zhene nisu edno isto...".

Ako ste pomislili da je ovo bio vrh ledenog brega - nije. Može to i gluplje. Može to i besmislenije.

U jednoj od najranijih epizoda, čovek koga se sećam kao voditelja humanitarnog koncerta za Marka neke 2005. godine, nazvao je svoju partnerku bakom. "Baka" je imala četrdesetak godina. Na prvi pogled, deluje da je i on sam tu negde. Pa čemu onda to, pobogu?

Juče taj isti čovek spomenu svoje žensko dete. Nama je bilo malo neugodno, a nismo bile u potpunosti sigurne zašto.

Ma, šalim se, jesmo.

Sačuvati i odštampati.

Sačuvati i odštampati.

2. Svestrani muškarci i jednodimenzionalne žene

On je sportista, on je političar, on je nuklearni fizičar koji nikad nije radio u struci jer voli da se menja, on je pametan, on ima obožavateljke na svim kontinentima, on govori jezike, on rešava kvadratne nejednačine u snu, on pravi samo mušku decu, i to obdarenu!

A ona je lepa, je l' tako? I sva je nekako...krhka. I plače kad je nešto gane.

Da li će on plakati? Pobogu, muškarci ne plaču.

Ako vam je muka i od same ideje da bi ova tri pasusa neko mogao da shvati ozbiljno, čestitam - vi stvarno živite u 2014. godini, u XXI veku.

Loša vest je da postojite u svetu paralelnom sa onim u kojim živi većina građana ove i okolnih država. Njima su žene još uvek samo lepe, a nikad inteligentne, sposobne i talentovane. I, naravno, osećaju potrebu da svakoj ženi to kažu trideset puta. Žene to vole, ako ne vole, naučićemo ih.

Istovremeno, po ovom kanonu zemlje Balkanije, samo muškarci imaju obožavateljke...nikako obožavatelje, to je zastrašujući koncept!. Ove obožavateljke su histerične, prate ih, traže autograme, urlaju i hvataju se za glavu.

Ko ovako počne, njegov ili njen mozak će će plovidbu završiti u resavskoj školi domaćih tabloida. Ne verujete? Evo primera iz novina: on je maltene polubožanstvo, ona je samo tu da bude lepa. Uz lepotu, možda spomenu i njene godine, ili porodični status. Žene se svode na minimum.

Prema tome, reči poput dame, mame, bake, lepotice trebalo bi da ostavite kod kuće. Pustite osobu kojoj se obraćate da se identifikuje kako ona to želi.

3. Voditelj ne zna sopstveni jezik

Puno vam hvala! Jako smo srećni! Hajde da čujemo mišljenja Kostje i Nikole! Koga SPAŠAVATE?

Upravo ste pročitali nekoliko standardnih rečenica koje voditelji, pogotovo muškarac, izgovaraju tokom svake emisije. Ako bismo zažmurili na upotrebu nestandardnih/žargonskih sinonima glagola spasti i količinskog priloga mnogo, ostaje nam taj rogobatni prisvojni genitiv. Za njega ne bismo mogli da kažemo da ima smisla ni u paralelnim svetovima.

Srpski (hrvatski, bosanski...) jezik ima prisvojne prideve koji se lako može izvesti od jedne reči. Imaju ga i drugi slovenski jezici. U germanskim jezicima, on postoji genitiv, ali se piše ispred imenice, prema tome, ima neku kvazipridevsku funkciju.

Hm, koji jezici onda dopuštaju da se prisvojni pridev, ili njegov ekvivalent, nađe na kraju sintagme?

Kostjina i Nikolina mišljenja

Kostja and Nikola's opinions

Kostjas und Nikolas Meinungen

Le opinioni di Kostja e Nikola

Poslednji primer je na italijanskom jeziku. Ovaj jezik ne poznaje prisvojne prideve, samo prisvojne zamenice. Isto važi i za druge romanske jezike.

Pa, kog đavola onda tako govorite srpski?

Emisije televizija sa pozamašnim budžetom, koje u udarnom terminu prati gotovo ceo auditorijum, trebalo bi da imaju lektora. Koliko god mi bili pametni, rogobatni izrazi će nam ući u uši. Prvi put ćemo ih upotrebiti umorni i smejati se samima sebi, drugi put jer smo razgovarali s nekim ko ih koristi, treći put više nećemo obratiti pažnju. Jezičke greške su zarazne.

Logo i fotografije su preuzeti sa sajtova prva.rs i kurir.rs.

1 komentar na Šta ne valja u domaćem šou programu

  1. Vladimir Djurisic kaže

    Čestitam od srca.Valjda zato što mi na srcu i leži da kad ovako duhovito i istinito predstavljenu tužnu svakodnevnicu pročitam, drmne me nešto.Zašto ja ne primećujem nešto što nije više fenomen, već zato što ne reagujem i sam ću postati fenomen. Ne uklapam se u farmersko zvezdanu ekipu i ostae pink varijante.Što se tiče lepote i "leepote" žena, te "podrazumevane" muške pameti, na žalost, čak je bilo bolje čuti pre pola veka izraz "Moramo poštovati drugarice" nego gledati nakaradnu istovetnost nogu i ostalih atributa koji ukomponovani u sjaj "zvezda" treba da predstavljaju lepotu!Strava...Pomislih jednom, ček pa ove pevaljke su meni sve iste, mator sam, ahm...Pogledam malo po svetu-internetu...Ma nije samo to, fali im nešto...istančanost zahteva izuzetnost, a toga nema bez duha a duhovnost i misao...gde to ,pa to se ne traži,a ono što se ne traži i ne plaća se...
    Iva,oplemenila si mi dan!

     

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Reklamiranje putem komentara, napadi na žene, društvene, seksualne i rodne manjine, kao i bezglavo pljuvanje biće obrisani bez objašnjenja.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.